Naslovna Politika Lokalni izbori 2017. Raspuštena lokalna samouprava u Negotinu; izbori 24.decembra

Raspuštena lokalna samouprava u Negotinu; izbori 24.decembra

112
0

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković donela je odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupštine opštine Negotin za 24.decembar. Lokalni izbori će tog dana biti održani i u Pećincima, Mionici i Preševu.

U skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine donela je odluku o raspisivanju lokalnih izbora u opštinama Negotin, Preševo, Mionica i Pećinci. Izbori će biti održani 24.decembra.

Odluka o raspisivanju izbora u ovim lokalnim samoupravama stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”, kada počinju da teku i rokovi za obavljanje izbornih radnji, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Izbori u Negotinu, Preševu, Mionici i Pećincima biće u nadležnosti organa za sprovođenje izbora na osnovu odredaba Zakona o lokalnim izborima.
Iako su u redovnom terminu lokalni u izbori u Negotinu trebalo da budu održani narednog marta, prevremene je nedavno omogućila ostavka predsednika opštine Vladimira Veličkovića.

Prvi čovek negotinskih naprednjaka i od nedavno i predsednik Privremenog organa naveo je da je ostavku podneo kako bi se stvorili zakonski uslovi za održavanje prevremenih lokalnih izbora i kako se sa izborima u 2018. ne bi “gubilo dragoceno vreme na formiranje vlasti, razne rebalanse budžeta i eventualne promene planova, već da se na vreme započne realizaciju vizije infrastrukturnog i privrednog razvoja opštine Negotin”.

Ostavku na mesto predsednika dali su i predsednici opština Mionica i Pećinci, Boban Janković i Dubravka Kovačević, pa su i u tim opštinama, kao i u negotinskoj, raspušteni lokalni parlamenti i formirani Privremeni organi, 26.oktobra.

Lokalne izbore u Preševu, međutim, nije omogućila ostavka predsednika, već je u toj opštini, sredinom septembra, raspušten lokalni parlament jer od maja nije održana sednica Skupštine opštine, čime je istekao svaki rok za održavanje radovnih sednica po Zakonu o lokalnoj samoupravi.