Naslovna Društvo Raspisani konkursi iz oblasti javnog informisanja: U Sokobanji, Boru, Majdanpeku i Kladovu...

Raspisani konkursi iz oblasti javnog informisanja: U Sokobanji, Boru, Majdanpeku i Kladovu izdvojeno 23 miliona dinara

313
0

Četiri lokalne samouprave iz okruženja raspisale konkurse za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u 2020.

Konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog  informisanja među prvima je krajem godine podnelo Ministarstvo kulture i informisanja, a već ovog januara i pojedine lokalne samouprave.

Iako to nije bila praksa prethodnih godina, ove se, čini se „požurilo“ sa konkursima pa su tako, među prvima u regionu, konkurse za medije raspisale opština Sokobanja i grad Bor, kojima rok za prijave ističe 4. februara.

Sokobanja je predvidela budžet od sedam miliona dinara za medije, s tim da najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po mediju bude 10.000, a najveći 3,5 miliona.

Borski budžet za medije je šest miliona dinara. Ova lokalna samouprava, međutim, godinama unazad uz konkursno sufinansiranje ima i milionske javne nabavke čiji su predmet usluge izrade i emitovanja emisija i ostalih medijskih sadržaja. Ovogodišnji konkurs za medije u Boru predviđa, takođe, da najmanji odobreni iznos po projektu bude 10.000, a najveći tri miliona dinara.

Opštine Majdanpek  i Kladovo izdvojile su za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja po pet miliona dinara, predvidevši da najmanji iznos bude 10.000 dinara, a najveći po projektu 2,5 miliona u Kladovu, odnosno najmanje 200.000, a najviše milion dinara u Majdanpeku.

Majdanpečki konkurs otvoren je do 7, a kladovski do 13. februara. Svim konkursima je predviđeno da se odluka o raspodeli sredstava donese najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Za razliku od prethodnih godina ove su uslovi nešto drugačiji, jer predviđaju da učešće lokalne samouprave za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije ne sme da prelazi 80 odsto vrednosti, što je ranijih godina bio uslov za sve medije.

Kod televizija je predviđeno da učesnik  konkursa  za  sufinansiranje  projekata  proizvodnje  medijskih  sadržaja može  podneti  zahtev  za  sufinansiranje  najviše  do  50 procenata  vrednosti projekta, što je od prošle godine uslov na konkursima Ministarstva kulture.

Očekuje se da uskoro budu raspisani konkursi i u ostalim opštinama i gradovima u okruženju, pa i u Negotinu, koji je za te namene izdvojio iz budžeta pet miliona dinara, za 1,65 miliona manje nego u 2019.