Naslovna Ekonomija Raspisana tri javna poziva, vredna čak 1,7 milijardi dinara, za mala, srednja...

Raspisana tri javna poziva, vredna čak 1,7 milijardi dinara, za mala, srednja preduzeća i preduzetnike

306
0

Ministarstvo privrede raspisalo je nedavno tri javna poziva, na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima stavilo na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte opredeljeno je 500 miliona bespovratnih sredstava, a kako navode u Ministarstvu privrede, program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, a preostalih 80 odsto je povoljan kredit Fonda za razvoj.

U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30 odsto ukupne investicije.

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. I ovaj je program kombinacija granta30 odsto investicije i 70 odsto kredita Foinda.

Za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava odboravaće se veće učešće granta i to do 40 odsto ukupne investicije.

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme opredeljeno je milijardu dinara bespovratnih sredstava. U okviru ovog programa raspisan je javni poziv za učešće banaka i lizing kuća, koji je otvoren do 11. februara.

Nakon izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

U ministarstvu ističu da je program koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede, a biće  otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra.