Naslovna Uncategorized Raspisan konkurs za subvencije za samozapošljavanje u opštini Negotin

Raspisan konkurs za subvencije za samozapošljavanje u opštini Negotin

405
0

Opština Negotin i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisale su javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2022. godini.

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Bor – ispostava Negotin i imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog posla.

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i izmiruje obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 300.000, odnosno 330.000 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.

Konkurs je otvoren do 12. juna, a zahtev  sa biznis planom na propisanom obrascu, u dva primerka, podnosi se Nacionalnoj službi za zapošljavanje Filijala Bor u Boru, neposredno ili putem pošte.