Naslovna Ekonomija Raspisan konkurs za sredstva iz agrarnog budžeta opštine Negotin

Raspisan konkurs za sredstva iz agrarnog budžeta opštine Negotin

381
0

Opština Negotin raspisala je Konkurs za dodelu sredstava iz Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja opštine Negotin, koji je otvoren je do 18. maja.

Uz subvencionisanje gotovo svih grana poljoprivrede, lokalna samouprava će, prema određenim kriterijumima, ovogodišnjih 20 miliona dinara, koliko je predviđeno za ove namene, rasporediti poljoprivrednim proizvođačima za sve oblasti agrara, od stočarstva, plasteničke proizvodnje, vinogradarstva, voćastva, preko organske proizvodnje do ruralnog turizma i pčelarstva.

Sa 2,5 miliona dinara će opština subvencionisati udruženja poljoprivrednika, dok stočari mogu da računaju i na 1,8 miliona dinara za osemenjevanje goveda.

“Jedna od aktuelnih oblasti jeste kopanje bunara i oprema za navodnjavanje svih useva. Za kopanje bunara sa većim prstenovima povraćaj po gazdinstvu je 120.000 dinara, a manjih širina cevi do 80.000 dinara.  Subvencioniše se i analiza zemljišta, kako bi poljoprivredni proizvođači znali čime i kojom količinom da đubre svoju zemlju”, kaže Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća i savetodavac za stočarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Negotin.

Poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu za subvencionisanje podizanja višegodišnjih zasada vinograda do jednog hektara i da ostvare povraćaj od 100 posto do 350.000 dinara po gazdinstvu, ukoliko se opredele za neku od prihvatljivih sorti, među kojima su autohtone bela i crna tamjanika, bagrina i začinak, ali i one koje se već dugo gaje na ovim prostorima traminac, muskat otonel, šardone, rajnski ili italijanski rizling, merlo, game i druge.

“Za zasade voća predviđeno je 60 odsto povraćaja sredstava i to 160.000 dinara po gazdinstvu. U okviru ove mere moguće je konkurisati i za mehanizaciju koja se koristi u voćarstvu. Zainteresovani mogu da konkurišu i u sektoru za mleko i meso gde se mogu kupiti priplodna grla krava, ovaca i koza i gde je povraćaj 60 odsto sredstava. I u ovim sektorima se može kupiti odgovarajuća mehanizacija koja se koristi za opsluživanje životinja i ostvariti određeni povraćaj. Jako popularna mera je i podizanje profesionalnih plastenika veličine od jednog ara pa veći, gde je povraćaj sredstava 60 odsto, odnosno do 120.000 dinara po gazdinstvu”, dodaje Radosavljević.

Pčelari mogu da računaju na košnice, delove košnica, satne osnove i matice, kao i na opremu za otklapanje, vrcanje i pakovanje meda. U okviru programa za poljoprivredu subvencioniše se i uređenje kupatila gazdinstava koja se bave seoskim turizmom, opremu za vinarije i degustacione sale, kao i za sertifikaciju organske proizvodnje.