Naslovna Društvo Raspisan konkurs za sanaciju divljih deponija

Raspisan konkurs za sanaciju divljih deponija

451
0

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javni konkurs za projekte prevencije nelegalnog odlaganja i uklanjanja otpada.

Konkurs, koji je otvoren do 4. marta, namenjen je gradovima i opštinama koji mogu da kandiduju svoje projekte i uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine reše problem divljih deponija na svojoj teritoriji.

“U 2021. godini je, uz podršku Ministarstva, ali i zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, uklonjeno 500 od ukupno 3.500 smetlišta u Srbiji. U 2022. nastavljamo da čistimo istim tempom širom naše zemlje. Pojačaćemo i kontrole kako jednom očišćene lokacije, ne bi ponovo postajale deponije. U tom cilju, Ministarstvo je ove godine obezbedilo ukupno 100 miliona dinara za uklanjanje deponija i postavljanje video nadzora. Još jednom pozivam lokalne samouprave da kandiduju projekte i da nastavimo tesnu saradnju, jer samo zajedno možemo da rešimo višedecenijski problem divljih deponija i da budućim generacijama ostavimo čistu i zdravu Srbiju”, izjavila je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Očišćene lokacije na kojima je prošle godine postavljen video nadzor povezane su sa nedavno formiranim Ekološkim informacionim centrom, gde administratori Ministarstva prate stanje na terenu.

“Ekološki centar je dobar mehanizam koji će doprineti da sačuvamo očišćene lokacije. Značajan je i zato što omogućava da se građani uključe i da na jednostavan način prijave ekološke probleme na koje nailaze u svojim sredinama. Do sada se pokazalo da su najviše prijavljivali upravo divlje deponije. Na osnovu prijava koje pristižu centru planiraćemo i budžetska sredstva, kako bismo uklanjali prvo ona smetlišta koja najviše smetaju građanima”, rekla je Vujović.