Naslovna Društvo Raspisan konkurs za raspodelu sredstava za projekte NVO i udruženja

Raspisan konkurs za raspodelu sredstava za projekte NVO i udruženja

223
0

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin raspisao je konkurs za raspodelu sredstava za projekte nevladinih organizacija, udruženja i društava u 2018. Za ove namene iz opštinske kase je izdvojeno šest miliona dinara.

Na ovom konkursu mogu da učestvuju organizacije, udruženja i društva koja svoju aktivnost realizuju na teritoriji opštine Negotin i upisana su u registar kod nadležnog organa i registrovana najmanje jednu godinu, ali i  podružnice udruženja koja nisu registrovana na teritoriji opštine Negotin, ako srodna udruženja iz te oblasti već nisu registrovana i ne rade na teritoriji opštine Negotin.

Pravo učešća, međutim, nemaju vladine organizacije, škole, mesne zajednice, organizacije čiji je osnivač Opština Negotin i  sportska udruženja registrovana po Zakonu o sportu.

Opština Negotin, navodi se u Konkursu, neće finansirati ni pojedince za učešće na konferencijama, putovanjima, finansiranje studija i slično, inicijative koje donose profit udruženjima, kao ni aktivnosti koje zagovaraju netolerantnost i nasilje.

Prošle godine je opština Negotin sa ukupno pet miliona dinara podržala projekte 32 udruženja, 2016. sa četiri miliona dinara 28 projekata, a 2015. sa 4,54 miliona dinara 27 projekata udruženja građana, nevladinih organizacija i društava.

Reč je o projektima od javnog interesa za opštinu, kao što su projekti iz oblasti socijalne, boračko-invalidske zaštite, društvene brige o deci, zaštiti osoba sa invaliditetom, zatim projekti  unapređenja položaja dece i mladih, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, ali i održivog i razvoja humanitarnih i drugih programa u kojima udruženja isključivo i neposredno slede javne potrebe i interese.

Prijave na Javni konkurs podnose se na posebnom obrascu, u Pisarnici Opštinske uprave opštine Negotin, ili se šalju poštom. Konkurs je otvoren do 16.marta.