Naslovna Kultura Raspisan konkurs za Festival mladih pesnika „Dani poezije“

Raspisan konkurs za Festival mladih pesnika „Dani poezije“

197
0

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ raspisala je konkurs za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije“.

Pravo učešća na 35. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije“ imaju pesnici do 30 godina starosti koji pišu na srpskom jeziku a nemaju objavljenu knjigu.

Ciklus od deset neobjavljenih pesama, umnožen u četiri primerka i potpisan šifrom, sa rešenjem šifre u posebnoj koverti zainteresovani za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije“ trebalo bi da do 29. septembra pošalju na adresu: Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, Ulica Timočke bune 16, 19000 Zaječar, sa naznakom „za Festival mladih pesnika“.

Pesnici čije radove odabere Umetnički savet Festivala stiču pravo učešća na 35. „Danima poezije“, a laureat – na objavljivanje knjige.

„Dani poezije“ će ove godine biti organizovani virtualno, na internetu, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju izazvanu virusom  korona, ali će, po rečima organizatora imati sve one sadržaje na koje je publika tokom tri i po decenije održavanja festivala, navikla.

„Imaćemo svečano otvaranje festivala mladih pesnika, zatim će učesnici festivala čitati po jednu svoju pesmu koju će predhodno  snimiti i dostaviti nam materijal putem interneta. Nakon toga sledi proglašenje pobednika festivala kada će predsednica žirija Katarina Pantović pročitati obrazloženje žirija  o pobedniku. U emisiji koja će biti montirana od manjih priloga i neće trajati duže od 45 minuta slediće čitanje pobedničke pesme laureata“, kaže Saša Jelenković, predsednik Umetničkog saveta.

Virtualno će biti promovisana i knjiga prošlogodišnjeg pobednika, Luke Boljevića, kao i pesnički portreti Vojislava Karanovića i Dragana Boškovića. Snimak festivala će biti objavljen na sajtu zoranradmilovic.rs i na i Fejsbuk stranici ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Virtualni festival pratiće štampano izdanje knjige prošlogodišnjeg  pobednika festivala, kao i zbornik finalista u štampanom obliku, kao dokumenti za arhivu i istoriju.