Naslovna Društvo Raspisan konkurs za bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela

Raspisan konkurs za bespovratna sredstva za ugradnju solarnih panela

570
0

Opštinsko veće opštine Negotin raspisalo je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, ovoga puta za ugradnju solarnih panela i unapređenje termotehničkog sistema.

Solarni paneli; pixabay.com

Ovim konkursom predviđena je ugradnja solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i za unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostatičkih ventila i delitelja toplote.

Konkursom je predviđeno da zainteresovani mogu da konkurišu za sredstva za nabavku i ugradnju solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije, izradu neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Sredstva su namenjena i za ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće, kao i opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu, kao štoi su kalorimetri, delitelji toplote i balans ventili.

Konkursom je predviđeno da snaga solarnih panela ne može biti veća od odobrene snage mernog mesta, koja je navedena u računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno do i jednako šest kilovata  i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije i priključenje na distributivni system.

Za ove namene opredeljeno je milion dinara, s tim što je Opština Negotin izdvojila pola miliona, a isto toliko opredelila je i Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Srbije.

Konkurs je otvoren do 23. decembra.