Naslovna Društvo Raspisan javni poziv za program „Moja prva plata“

Raspisan javni poziv za program „Moja prva plata“

398
0

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ,  raspisala je nedavno Javni poziv za realizaciju ovog programa, koji će se sprovoditi kroz četiri faze.

mojaprvaplata.gov.rs/naslovna, printscreen

Prva faza realizacije programa  “Moja prva plata” namenjena je  isključivo poslodavcima, koji se do 20. septembra mogu prijaviti na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Nezaposleni će od 1. do 31. oktobra moći da se prijave za učešće u ovom programu na istom sajtu. Planirano je da se u program  uključi do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem i do navršenih 30 godina života, koji nemaju radno iskustvo, odnosno imaju najviše do šest meseci radnog iskustva na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu i  nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje u trenutku zaključivanja Ugovora o realizaciji programa.

Nakon toga sledi izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci imaju mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od početka prijave kandidata, a povezivanje, odnosno konačan izbor kandidata će se vršiti:

  • za poslodavce iz privatnog sektora u periodu od 1. do 15. novembra, a
  • za poslodavce iz javnog sektora od 16. do 30. novembra.

U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata formiraće se konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima i biće dostupne na sajtu “Moja prva plata”.

“Četvrta faza realizacije programa je potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa, u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima”, navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Program “Moja prva plata” sprovodiće se kod poslodavca u privatnom i javnom sektoru u trajanju od  devet meseci i  realizuje se  bez zasnivanja radnog odnosa.

Prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou, i uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

“Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju  radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca,  u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje”, dodaju u NSZ.