Naslovna Društvo RARIS u Briselu zbog pivnica

RARIS u Briselu zbog pivnica

455
0

U Briselu je formiranjem Upravnog odbora otpočela realizacija projekta „Podzemno izgrađeno nasleđe – katalizator za valorizaciju“ koji se finansira iz evropskog okvira za nauku i saradnju – COST.

Vladan Jeremić, član Upravnog odbora projekta„Podzemno izgrađeno nasleđe – katalizator za valorizaciju“; foto: RARIS

Projekat, koji će trajati četiri godine, okuplja istraživače i stručnjake iz 21 zemlje, a Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) će biti jedan od članova Upravnog odbora projekta.

RARIS je u ovom projektu pre svega zbog Negotinskih pivnica, kako bi omogućio da se prikupe iskustva i primeri dobre prakse sa najpoznatijih lokaliteta, kao što su Postojina ili Kapadokija, koji bi se mogli primeniti u istočnoj Srbiji.

Projekat se finansira se iz evropskog okvira za nauku i saradnju – COST; Foto: RARIS

Projekat „Podzemno izgrađeno nasleđe – katalizator za valorizaciju“ će uspostaviti ekspertsku mrežu, sa ciljem promovisanja uravnoteženog i održivog pristupa za očuvanje podzemnog izgrađenog nasleđa.

“Projekat će pomoći ostvarivanju potencijala za regeneraciju koji poseduje podzemni izgrađeni prostor, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima”, navode u RARIS-u.