Naslovna Ekonomija RARIS nastavlja saradnju na regionalnom brendiranju sa partnerima iz Slovenije

RARIS nastavlja saradnju na regionalnom brendiranju sa partnerima iz Slovenije

243
0

Danas je u Trebnju u Sloveniji, potpisan protokol o saradnji na regionalnom brendiranju između Zavoda za kulinarstvo u turizmu „Dobrote Dolenjske“, Razvojnog centra Novo mesto, Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) i Regionalnog brenda istočne Srbije „Balcanica Superior“.

Foto: RARIS

Protokol o saradnji je rezultat saradnje koja je započela 2017. godine. Tada je RARIS posetio Sloveniju i upoznao se sa više primera regionalnog brendiranja, pa i sa primerom „Dobrote Dolenjske“, koji je od 2014. regionalni brend slovenačkog Zavoda za kulinarstvo u turizmu.

Ta su iskustva, navode u RARIS-u, korišćena prilikom uspostavljanje Regionalnog brend istočne Srbije „Balcanica Superior“, čiji je žig garancije 2018. registrovan kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

Regionalni brend istočne Srbije “Balcanica Superior” vodi RARIS a trenutno ima 20 sertifikovanih partnera:  Vinarije „Raj“, „Matalj“ i „Mikić“ iz opštine Negotin i „Gamanović“ iz Kladova.

Tu su i Hotel „Đerdap“, Atrijum Apartmani, Restoran „Jezero“ i „Glikerija“ iz Kladova, Hotel „Albo“ iz Bora, „Timomed“, SCS Plus i MDS iz Knjaževca, Etno selo „Zlatni domaćin“ (Negotin), Pivnice „C’est La Vie“ iz Rajca i Jovanović iz Rogljeva, Lekovito bilje „Adonis“, Etno dućan „Đurđić“ i Restoran „Župan“ iz Sokobanje kao i zaječarski ugostitelji Irish Pub „Rivendell“ i Kafe-poslastičara „Stella Lux“.

„U protokolu se kaže da, iako naši regioni imaju sličnosti u tradiciji, istoriji i kulturi, saradnja se u prošlosti oslanjala na pojedinačne inicijative niskog ili srednjeg nivoa kvaliteta na ad-hoc osnovi. Zato je potrebno fokusirati se na uspostavljanje neke vrste platforme za saradnju između zainteresovanih strana na temu regionalnog brendiranja. Dalja saradnja će se zasnivati na podršci inicijativama od zajedničkog interesa svih potpisnika, i to u oblasti razmene znanja, informacija, zajedničkih planova i projekata, posebno u oblasti turizma“, navode u RARIS-u u kojem su tokom zajedno sa predstavnicima Razvojnog centra Novo mesto dodatno identifikovali nekoliko tema i ideja za zajedničke projekte.