Naslovna Kultura Rajačkom nagrada za doprinos srpskom stripu

Rajačkom nagrada za doprinos srpskom stripu

721
0

Dragan Stokić Rajački, jedan od najznačajnijih timočkih slikara i strip crtača dobitnik je plakete “Nikola Mitrović Kokan”.

Dragan Stokić Rajački, Youtube, Knjazevacinfo, printscreen

Nagradu je ovom zaječarskom i negotinskom umetniku dodeljena za doprinos srpskom stripu na jubilarnoj 20.Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu. Pored Rajačkog, plaketa “Nikola Mitrović Kokan” pripala je i  Žiki Bogdanoviću iz Beograda.

Inače, ovaj najstariji strip festival na prostoru bivše Jugoslavije, ove godine okupio je čak 2.789 učesnika iz 61 zemlje države.

Dragan Stokić Rajački jedan je od najznačajnijih strip crtača u našoj zemlji, a sasvim sigurno i prestavnik izrazite škole stripa koja je začeta na ovim prostorima, a posebno u Zaječaru.

Dragan Stokić Rajački, Tarzan, Wikipedia

Autor je stripa “Valand” koji je publikovan osamdesetih godina prošlog veka, ali i tri priče licencirane strip serije Marketprinta, “Tarzan”, od koje je za jednu napisao i scenario. Pored ovih radio je i na serijalu “Nindža”, kao i stripu “Nenad”, koji su štampale “Dečje novine”, ali i na brojnim drugim delima.

Osim po stripu, ovaj umetnik je poznat i po svojim slikarskim delima, uljima na platnu i suvom pastelu, na kojima je ovekovečio brojne lepote istočne Srbije. Njegova dela bila su izlagana u mnogim galerijama u zemlji i inostranstvu, ali i na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama.