Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Zdravstveno vaspitanje u osnovne šкole – što pre!

Rajačka narodna škola zdravlja: Zdravstveno vaspitanje u osnovne šкole – što pre!

198
0

Već kasnimo, iako iz Strategije javnog zdravlja iz 2018. godine postoje obaveze u vezi s tim.

Ilustracija, pixabay.com

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja  

Bilo je govora prošle godine, pred polazak u školu o potrebi da se učenici, prosvetni radnici i roditelji obaveste o kovid-19 zarazi i obavezi da se to učini prvog dana početka školske godine, ali to, iako je bilo učinjeno, nije dovoljno. Veći rezultati se postižu obaveštavanjem naroda o zdravlju često, neprekidno  i intenzivno. Takvo obaveštavanje se može ostvarivati u školi, ako se  u školskom vaspitno-obrazovnom programu nalazi zdravstveno vaspitanje. Ako bi tako nešto postojalo onda se ideje o zdravlju i zdravstvenom ponašanju šire u narodu i na područje škole.

U borbi sa epidemijom kovida-19 traže se načini koji bi brzo doveli do rezultata. Rezultati koji bi se ostvarili zdravstvenim vaspitanjem učenika i naroda na području škole stižu sporije ali su trajniji i nemaju alternativu. Ali, uprkos tome Кrizni štab nije video izlaz iz situacije uvođenjem u priogram rada škole – zdravstveno vaspitanje. Prednost je data standardnim merama i digitalizaciji nastave. Da je isto tolika pažnja posvećena zdravstvenom vaspitanju đaka, nastavnika i roditelja imali bismo daleko bolje rezultate u masovnoj, neostvarenoj vakcinaciji stanovništva koja je najveći problem danas, kada u Srbiji ima preko 7.500 novozaraženih.

U poslednjoj nedelji prof. Radovanović, epidemiolog je u svojim izjavama o kovidu-19, nekoliko puta pomenuo potrebu da se po epidemiji udari zdavstveno-vaspitnim radom. Od početka školske godine prošlo je samo dve nedelje. Još uvek nije kasno za Кrizni štab da se izvrše pripreme da se u škole uvede zdravstveno vaspitanje. U sklopu svih drugih mera, a naročito vakcinacije, posle nekog vremena, došli bi dobri rezultati.

Ako bi bila doneta takva odluka, trebalo bi se ozbiljno pripremiti za sprovođenje programskih zadataka iz programa zdravstvenog vaspitanja u školi.

Prvo pitanje je, ko su ti ljudi koji bi ga sprovodili?  Zdravstveno vaspitanje je zauman posao. Da bi se postigli rezultati trebalo bi sve dobro smisliti. Realizatori bi se morali pripremiti na edukativnom seminaru, a da bi se izbegao diletantizam, improvizacije i kontraverzne informacije  koje su česte u zdravstveno-vaspitnom radu.  Zatim,  to bi mogle biti osobe koje bi  širili znanja o korona virusu na naučno-zasnovanim činjenicama i koji bi bili spremni da se tome poslu predaju predano, strpljivo i odgovorno do te mere da se i sami ponašaju na način koji predlažu drugima da tako čine.

Možda će oni koji se bave organizacijom života i rada u školi smatrati da je kasno započinjati ovako zauman i složen posao. Nije! Kovid-19 se u Srbiji iz dana u dan sve više ukorenjuje,buja i bokori se. Epidemija polako i sigurno preobražava se u endemiju. Borba će se nastaviti još dugo, duže nego što možemo zamisliti. S obzirom na sposobnost virusa da se peilagođavajući se – menjaju, stvarajući nove varijante i sojeve, njegovo prisustvo u Srbiji će potrajati, a zdravstveno vaspitanje u školi i na području škole  doprineće ne samo ubrzavanju masovne  vakcinacije nego i jačanju i unapređivanju zdravlja uopšte, što će biti od koristi i u borbi sa drugim zaraznim bolestima i brojnim rizicima za zdravlje u okolini.

U Rajcu, 14. septembra 2021. godine.