Naslovna Društvo Rajačka narodna škola zdravlja: Velika šteta u rajačkoj ekološkoj oazi

Rajačka narodna škola zdravlja: Velika šteta u rajačkoj ekološkoj oazi

1706
0

Rajački atar predstavlja ekološku oazu kakvih ima u mnogim selima širom Timočke krajine. U neposrednoj blizini Rajačkih pivnica, u jednom rasedu nalazi se rajačka reliktna šuma.

piše: dr Petar Paunović, narodni učitelj zdravlja

Istraživanja sprovedena 2002. godine (Rajačke turističke novine, 2023), otkrila su da rajačka reliktna šuma ima 154 biljne vrste drvenastih i zeljastih biljaka i vegetacije. Bogati biodiverzitet omogućava život mnogim životnjskim vrstama i pticama.

U rajačkoj reliktnoj šumi preovlađuje: hrast  stepski lužnjak (Quvercetum confertae), hrast sladun (Qurcetum pedunculiflorae), stoletne bukve (Fagus moesiaca), planinski javor, jasen, orah, bagrem u druge vrste. Ovo drveće je bilo stalno u opasnosti da postane plen seljaka da bi ga isekli za ogrev, ali je nekako preživljavalo godinama. Obodom reliktne šume ide put od Rajca u dolini, do čarobnog brega iznad sela na kome su Rajačke pivnice. Taj put i njegova okolina predstavljaju najlepši deo pejzaža rajačke ekološke oaze.

Ovih dana se dogodio ružan ekološki incident koji je pokvario lepotu pejzaža u okolini Rajca i Rajačkih pvivnica. U vreme dok se uspešno odvija realizacija projekta GIZ-a i Zavoda za zaštitiu spomenika kulture sa namerom da se očuva autentičan izgled i tradicionalna kultura Rajca i Rajačkih pivnica, ozbiljno su ugrožene prirodne vrednosti rajačke reliktne šume i naružen pejzaž Rajca i Rajačkih pivnica.

Pre desetak dana u Rajac je stigla jedna džinovska mašina kakva do sada nikada nije stigla u selo. Rajačani su mislili da je to mašina koja će raditi na realizaciji ostalih delova pomenutog projekta: rekonstrukcija vodovoda na Rajačkim pivnicama i u selu, rekonstrukcija električne mreže, izgradnja kanalizacije i puta od sela do Rajačkih pivnica, ona je intervenisala na tom putu proširujući ga i čisteći vegetaciju koja je ometala saobraćaj morotnih vozila, posebno velikih autobusa.

To je trebalo uraditi sa velkom pažnjom jer put, najvećom svojom dužinom prolazi kroz rajačku reliktnu šumu koja predstavlja i najlepši deo pejzaža Rajačkih pivnica i okoline. On je i najbolja staza zdravlja okružena drvećem i vegetacijom, hladovita, puna svežeg vazduha koju mnogi rado prelaze pešačeći, uživajući u lepoti prorode, tišini i miru, u svežem vazduhu.

Elem, tom grdosijom od mašine, radeći na svoju ruku, identifikujući se sa njenom snagom kojom kao od šale seče i obara stoletno drveće, upravljao je i uživao radnik u uništavanju i unakažavanju prirode nekoliko dana.

Posebna šteta je napravljena uništenjem mladica hrastova, bukvi, planinskog javora, klena i maklena, oraha, jasena i bagrema… Uništeno je i sitno rastinje i šiblje koje je stanište ptica pevačica: slavuja, senica, kosova, crvendaća i drugih. One su u njima savijala svoja gnezda, polagale jaja i izvodile mlade. Kada se u proleće vrate na svoja večita staništva iz dalekih prekomorskih predela, zateći će haos, razorena i uništena staništva.

Moglo se dogoditi da se ovaj ekološki incident dogodi s proleća dok se ptice gnezde ili dok su mladi još uvek u gnezdima. Tada bi katastrofa bila još veća. I zemljište je razrovano. Uništene su biljne vrste. Video sam počupane i pokidane plavičaste kaćune koji su najavljivali jesen,  kako nemoćno leže po tlu i umiru.

Sada se pokazalo koliko je bilo značajno na vreme zaštiti rajačku reliktnu šumu i koliki je propust što to nije učinjeno. Bio je to zadatak organizacija kojie rade na zaštiti prirode i prirodnih vrednosti. Na površini od 5.000 do 6.000 kvadratnih metara, uništena je bujna vegetacija rajačke reliktne šume kojoj će biti potrebno petnaest, dvadeset godina da povrati svoju snagu i lepotu.

Pred nama je dalja realizacija projekta kojim se ulepšavaju pivnice na čarobnom bregu i kuće u selu. Priroda koja ih okružuje, zajedno sa njima čini lepotu pejzaža koja se ne mora narušiti. Naprotiv. Oni koji ulepšavaju pivnice i kuće, moraju učiniti sve što mogu da to što čine ulepšava i pejzaz čije su one sastavni deo. Čuje se ponekad kada se govori o izgradnjii  da briga o čovekovoj okolini smeta razvoju i napretku! Oni koji to misle i javno izgovaraju zaboravljaju da je razvoj društva i čoveka uvek išao napred unapređenjem života i zdravlja u zdravoj i bezbednoj čovekovoj okolini.