Naslovna Društvo Rajačka narodna škola zdravlja: U grožđu je snaga

Rajačka narodna škola zdravlja: U grožđu je snaga

249
0

Stiglo je grožđe. Ono što su za proleće trešnje, to je za jesen grožđe. U ishrani, trebalo bi da trešnje zamenite lubenicama, a lubenice grožđem. To ne znači da ne treba da istovremeno da jedete i drugo voće koje volite. Naprotiv!

Francuski lekari i dijetetičari preporučuju da svaki čovek svakodnevno treba u ishrani  da ima pet voća i osam povrća. Ako malo pogledate mnogo je lakše to ostvariti sa povrćem, jer ionako imate više vrsta povrća zastupljenih u dnevnoj  ishrani.

Kada je reči o voću potrebno je kupiti ne kilogram samo jednog voća, nego po nekoliko plodova raznih vrsta voćaka: nekoliko jabuka, nekoliko krušaka, nekoliko smokava, nekoliko šljiva i eto, na kraju kilogram grožđa. I tokom dana pojesti po jednu-dve kruške, jabuke, šljive, smokve, ali obavezno i 300 do 400 grama grožđa.

Sada pretpostavljate da ću početi da nabrajam šta sve sadrži grožđe, ali ja to neću učiniti, jer slutim da ćete mi poveravati na reč da zaista treba svakog dana jesti grožđe. Zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrži grožđe će vas činiti otpornim na zarazne bolesti. Grožđani šećer u mirišavom grožđanom soku, koga nazivaju – biljno mleko, daće vašim mišićima snagu i osvežiće vaš mozak.

Mozak troši veliku količinu šećera iz hrane za svoj rad, više nego svaki drugi organ u telu. Reklo bi se da mozak radi na šećer! Zato oni koji rade umno, posebno đaci i studenti, mnogo lakše bi učili, zapamćivali i rešavali složene umne zadatke.

Zahvaljujući njegovom dejstvu na mozak, postaćete vedriji, raspoloženiji, preduzimljiviji i agilniji na poslu,  a vaši nervi manje razdražljivi. Ako jedete svakodnevno grožđe ubrzo ćete primetiti da vaše srce bolje i snažnije kuca.

Korisnije za zdravlje je jesti crno grožđe. Biljna boja i resveratrol očistiće vaše krvne sudove od naslaga masti i soli i smanjiti vaš krvni pritisak. Zbog sluzavih sastojaka poput sleza, pomoći će starijim osobama i onim koji imaju hronični kašalj i sekret u disajnim organima da ga lakše iskašlju.

Grožđani sok je bolji od svakog sirupa za ublažavanje kašlja i iskašljavanje zato je potrebno da naučite decu da rado jedu grožđe jer će im to mnogo pomoći u životu.

Oni koji redovno jedu grožđe, lakše će mokriti i pokretati svoje zglobove u kojima se taloži mokraćna kiselina. Nju će grožđe isprati iz organizma. Oni koji imaju tvrdu i neredovnu stolicu lakše će je regulisati jedenjem grožđa nego tabletama protiv zatvora. Grožđe će isprati i očistiti vaše telo od svih otrovnih i štetnih materija koje ste uneli sa hranom ili vodom.

Vredne domaćice će iskoristiti sezonu i napraviti desetak, dvadesetak boca soka od grožđa, koje će posluživati članovima domaćinstva tokom duge i hladne zime.

Grožđe je u prednosti od sveg drugog voća, jer ga možete jesti tako da zameni druge dnevne obroke. Bilo bi dobro kada biste tokom mesec dana, dok traje sezona,  jeli samo grožđe, pola do jednog kilograma dnevno. Tako biste smanjili telesnu težinu i ojačali svoje telo.

Dalje, grožđe se može jesti kao salata sa svakom hranom. Operite grozd pod mlazom tekuće vode, stavite dok obedujete na sto i sa svakim zalogajem hrane pojedite dve, tri bobice grožđa. Hrana će dobiti prijatniji ukus, grožđe će podstaknuti lučenje pljuvačke i drugih sokova za varenje hrane u želucu i bolje iskorišćavanje njenih hranljivih sastojaka u crevima. Sa grožđem priikom obedovanja, slaže se i pijenje vina, posebno onog najboljeg – rajačkog crnog.

Grožđe može da bude sastavni deo neke hrane, a od njega se prave kolači. Ambiciozne domaćice mogu od sitnih bobica hamburga napraviti pitu od grožđa.

Grožđe možete i treba da jedete cele godine. Kada prođe sezona svežeg grožđa možete jesti suvo grožđe. Šta još da vam poručim da biste svakodnevno jeli grožđe.

Na kraju zapamtite: dok život teče, zdravlje je najpreče.

U Rajcu, 15. septembra 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja