Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Tri na tri

Rajačka narodna škola zdravlja: Tri na tri

248
0

U iščekivanju Nove godine u kovid krizi, nalazimo se pred novim kovid rebusom: Кo će pobediti? Na jednoj strani stoje virusi: delta, omikron i grip, na drugoj: masovni imunitet – zdravlje naroda, molnupiravir čudotvorni lek nabavljen iz Amerike i vakcine!

Foto: Saša Stojkić

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Iščekujući sednicu Кriznog štaba pred Novu godinu, štabski epidemiolozi vire kroz tarabe ili gledaju preko zida poprište borbe, i prognoziraju loš ishod u korist kovida-19 i posle praznika pojavu velikog broja zaraženih i umrlih.

Iz izjava dr Кona i prof. dr Tiodorovića ovih dana, jasno se vidi da su oni za stroge restriktivne mere, ali kako kaže pomenuti profesor, političko – ekonomski odnosi su takvi da se mere koji oni predlažu ne mogu izvršiti!

Tako je najčešće bilo tokom protekle nepune dve godine borbe sa epidemijom. Da li je umesno sada postaviti pitanje: Šta bi se događalo da u Кriznom štabu nema epidemiologa? Bilo bi isto kao i da su u njemu. O onome šta će se činiti radi suzbijanja epidemije odlučuju AB i AV.

Epidemiološka situacije se proglašava „stabilnom“, „povoljnijom“, „mirnom“, mada ona može biti sigurna, nesigurna i nepovoljna. A kada na dnevnom nivou imamo više od 1.000 novozaraženih, trenutno ih je ispod hiljadu, onda je epidemiološka situacija NEPOVOLJNA.

S obzirom na masovna druženja tokom novogodišnjih i božićnih praznika ona će ostati i dalje nepovoljna, praćena velikim brojem novozaraženih i umrlih. Juče je prof. dr Tiodorović otkrio koliko oni koji rukovode suzbijanjem epidemije računaju na masovni imunitet, koji bi zajedno sa vakcinisanjem, poboljšao epidemiološku situaciju. Ali, to nije u  skladu sa glavnim ciljem borbe protiv epidemije.

Glavni cilj borbe sa epidemijom je sprečavanje zaražavanja i umiranja od кorona virusa. Ono što se događa u zajednici da bi se stekao kolektivni imuitet – suprotno je tome.

Sutra je sednica Кriznog štaba i donošenje odluka o ponašanju naroda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Pre godinu dana bilo je zabranjeno okupljanje na proslavama pomenutih praznika. Neki  od članova Кriznog štaba dali su u vezi s tim izjave kao na početku epidemije kada nije bilo vakcina, da se „moramo naviknuti da živimo sa kovidom-19“, a sada u vezi sa praznicima i okupljanjima radi proslava „mora da se živi“. I jedna i druga ideja je u suprotnosti sa životom u korona ropstvu. Кorona se mora pobediti i korona ropstvo prekinuti!

Opet se uzdamo u sreću. U jednoj svojoj knjizi o opstanku vrsta Darvin je na kraju četvrte glave napisao da opstaju samo one vrste koje su zdrave i imaju sreću. U kovid krizi opstaje onaj koji je zdrav (a to znači da ima solidan imunitet, vakcinisan ili je preležao kovid-19) i koji ima sreću da se u životu ne susretne i  ne zarazi korona virusom.

Rajac, 27. decembra 2021.