Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: TREBA MISLITI NA SVE!

Rajačka narodna škola zdravlja: TREBA MISLITI NA SVE!

280
0

Iako u epidemiji kovid-19, najveću pažnju privlače novozaraženi i bolesni koji se leče i u miru u bolnicama, treba misliti  i na druge štete koje nastaju kao posledica opake smrtonosne bolesti.

Ilustracija, pixabay.com

Maske, rukavice, bočice sa dezinfekcionim sredstvima, neodgovorno se odbacuju, gde ko stigne. Imao sam prilike da u prolazu korz jedan grad na području Timočke Krajine, u dužini od sto koraka jedne sporedne ulice koja se “uliva” u glavnu, vidim pet zaštitnih maski bačenih i zgaženih na kolovozu.

Provirih i u kontejner, na uglu – isto. Zapazio sam u smeću bačenih nekoliko maski i rukavica. Očigledno je da se ovom otpadu ne poklanja veća pažnja. Zato je Rajačka škola zdravlja u ovoj priči o kovidu-19 iznela neka iskustva stranih zemalja u vezi sa otklanjanem kovid-19 otpadaka.

ODBAČENE  MASKE  I  RUKAVICE  PREDSTAVLJAJU  OPASNOST  PO  ZDRAVLJE  JER  IH  LJUDI  BACAJU  PO  ULICAMA (CNN).

Tokom šetnje ulicama  Baton Ruža u Luizijani,  Mark Benfield je bio užasnut kada je video koliko odbačenih rukavica i maski mogu da se vide na veoma malom prostoru. Ovaj univerzitetski profesor,  koji se bavi zagađenjem koje dolazi od plastike, je odlučio da prati trag ovog otpada koji je video.  Reporteru CNN je rekao: “Bilo je mnogo više ovog otpada nego što sam očekivao.“

Ilustracija, pexels.com

Ono što je Benfield video tokom kratke šetnje je problem koji se može videti u celoj zemlji. Pošto sve više Amerikanaca nosi zaštitnu opremu svakoga dana, oni sve više tu opremu bacaju po ulicama, parkovima  i parkiralištima za automobile.

Zato na mnogim mestima postoji upozorenje, kao što je ovo: “Lepo je videti da ispred naše prodavnice svi nosite  maske i rukavice, ali vas molimo da ih nakon upotrebe ne bacate na parkiralište, nego u posebno obeležene korpe. Neko će morati da to počisti za vama. Hajde da vodimo računa jedni o drugima!“

Policija u Masačusetsu  je propisala kaznu od 5.500 američkih dolara za one koji bacaju ovaj otpad na ulicu. „Mi moramo da sprečimo širenje kovid-19  na legalni legitiman način, a to znači da otpad mora da se baca u kante za đubre“, rekli su iz policije.

Benfield je rekao: „Istraživanja pokazuju da su rukavice najčešći deo otpada. Pošto je za građane u Americi teže da nabave maske, onda rukavice čine najveći procenat otpada koji se može videti na ulicama. Pošto se u Kini maske dele besplatno, veliki broj njih se može videti na ulicama.

Ilustracija, pexels.com

Rukavice, maske i maramice su plastika. Kada se one odbace idu u kanalizaciju ili vodene tokove. Onda se pretvaraju u mikroplastiku koja privlači pesticide i druge štetne hemikalije. I tako, kada morske životinje počnu to da jedu, one ne jedu samo plastiku nego i hemikalije takođe.

Benfield dodaje: „ Ja ne mogu da zamislim ni jedan bolje dizajnirani materijal koji više podseća na meduzu od rukavica!“

Lična  sredstva za zaštitu su namenjena da nam pomognu u borbi za zdravlje , a ne da nam stvaraju probleme u vezi zagađenja okoline. Ova sredstva treba ubaciti u kese za otpad, dobro zatvoriti, a onda odložiti pored ostalog redovnog otpada.

Kako   postupati   sa   otpadom vezanim   za  kovid-19:

  • Ne bacajte otpad tamo gde su javne površine.  Preporučujemo da odbačenu zaštitnu opremu  odlažete na mestima za otpad. Ne želimo da da deca i nezaražene odrasle osobe dođu u kontakt sa ovom opremom i budu prenosioci infekcija.
  • Na mestima za reciklažu ostavljajte samo čist materijal. Materijal ne sme biti kontaminiran materijalima koji ne mogu da se reciklišu, kao što je hrana. Ljudi bacaju u kontejnere za otpad  ambalažu od jogurta, ali ako u njoj ima jogurta, onda je to problem.
  • Lična zaštitna oprema je za regularan otpad, a ne za reciklažu.
  • Ličnu zaštitnu opremu stavite u vreću za otpad, čvrsto većite i odložite gde i običan otpad.
  • Sa sobom uvek nosite neku torbu ili kesu. Uvek imajte kod sebe neku malu plastičnu ili papirnatu kesu gde ćete odložiti vaše korišćene maske ili rukavice, ako u blizini nema kanti za to, kasnije to bacite u neku kantu.

U jednoj studiji se navodi procena za Veliku Britaniju gde se kaže: „Ako u Velikoj Britaniji svaki stanovnik koristi jednu masku za lice koja je za jednokratnu upotrebu, onda će se za godinu dana nakupiti dodatnih 66.000 tona kontaminiranog otpada  i  57.000 tona  plastične ambalaže.“

Ako  pola stanovnika Španije nosi hirurške maske svakog dana, to bi otprilike bilo 705 miliona maski mesečno. Ako se samo jedan odsto tih maski ne odloži na pravilan način, onda će za godinu dana ta brojka biti 84,6 miliona, od kojih se najveći broj nađe u moru.

Prevod s engleskog: Danko Nikolić, prof. engleskog jezika iz Zaječara


U Rajcu, 18. jula 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja