Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: SVI, SVI, SVI

Rajačka narodna škola zdravlja: SVI, SVI, SVI

497
0

Epidemiološka situacija se pogoršava iz dana u dan. Stroge mere zaštite od korona virusa se najavljuju, ali se ne preduzimaju.

Ilustracija; pixabay.com

Ogorčenje naroda zbog ponašanja političara i nedoslednog sprovođenja mera zaštite od korona virusa, pre svih onih koji ih kreiraju i donose, posebno političara koji sede na čelu kriznih štaba. Oni su praktično ukočili dalju borbu protiv  kovida-19.

To se najbolje pokazalo u praksi prestonice, gde postoje specijalizovane protiv-epidemijske institucije i najviše kadra, a postala je najveće žarište kovid-19 iz koga se na sve strane širi korona virus po Srbiji.

Ista je situacija i sa Novi Sadom, Кragujevcem i Nišom u kojima postoje Instituti za javno zdravlje sa epidemiolozima koji su najpotrebniji za suzbijanje epidemije korona virusa.  Da li je moglo biti bolje?

U takvoj situaciji posebno se potencira nošenje zaštitnih maski u celoj zemlji i odgovornost pojedinca za gašenje epidemije! Skupa je zaštitna maska za pojedinca. U Кini se dele besplatno. Najviše se rasipa novca na maske, a rezultati nisu srazmerni upotrebljenom novcu.

Efikasnija mera je držati rastojanje u kontaktu sa drugim osobama najmanje do dva metra. Pranje ruku je korisnije od rukavica za koje takođe treba potrošiti pare. Sve skupa deluju dobro i štite od kovida-19, ako se dosledno sprovode.

Ilustracija, pexels.com

Svetska zdavstvena organizacija predlaže ofanzivnije mere da bi se dobio zadovoljavajući rezultat. ONA NALAŽE: OTКRIVAJ, TESTIRAJ, ANКETIRAJ, LEČI, DRŽI POD NADZOROM.

To su mere koje bi trebalo država da sprovede. Sprovode se samo dve. Otvaraju se bolnice i leče bolesnici od kovida-19.  U bolnicama se ne suzbija epidemija. Testiranja čiji rezultati kasne, doprinela su razbuktavanju epidemije.

Za preporuke Svetske zdravstvene organizacije i ofanzivnu taktiku protiv kovida-19 nema dovoljno kadrovskih mogućnosti. Epidemija se suzbija u zajednici gde i nastaje. Tamo bi išli lekari i zdravstveni radnici.  Ali, nema dovoljno lekara.

Epidemija se ne suzbija naredbama i parolama, epidemiju suzbijaju lekari. Na početku epidemije zapošljen je jedan broj lekara (ne u stalni radni odnos), a onda se stalo. Objašnjenje ministra pre neki dan, u vezi s tim, bilo je da prema broju stanovnika i onome šta treba da se radi – lekara ima dovoljno.

AКO IH IMA DOVOLJNO ONDA NEКA КRENU U NAROD I SPROVEDU preporuku Svetske zdravstvene organizacije.

U Rajcu, 18. jula 2020.

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja