Naslovna Društvo Rajačka narodna škola zdravlja: SREĆNO DETE – ZDRAVO DETE

Rajačka narodna škola zdravlja: SREĆNO DETE – ZDRAVO DETE

330
0

Da biste se lakše snašli u životu ispričaću vam jednu priču o vaspitanju dece – kako da vaše dete bude srećno. To može biti zanimljiva tema na početku školske  godine kada  deca  zaokupljaju  najveću pažnju odraslih.

Veliki je i složen cilj ove današnje priče o zdravlju – srećno dete, koja odmah na početku kod nekog od vas neće izazvati želju da je pročitate, jer mislite da je za roditelja najteže da učini svoje dete srećnim, posebno u ovo vreme krize svake vrste, pa su i saveti u tom pogledu suvišni.

Još je teže da ovoj priči posvete pažnju oni koji misle da je u životu nemoguće biti srećan pa je tako ova priča mlaćenje prazne slame. Bez obzira na takva shvatanja ja ću ispričati još jednu priču o zdravlju. Povod za ovakav poduhvat nastao je iz dva razloga:

  • Prvi je, da je srećno dete – zdravo dete, pa ću se zato upustiti u avanturu savetovanja u vezi sa srećom, a to znači sa zdravljem, jer to godinama već činim, a
  • Drugo, jedan roditelj me je pitao šta je najvažnije u vezi zdravlja deteta činiti.

Razmišljao sam o tom pitanju brižnog roditelja, nekoliko dana, šta da mu kažem i najzad odlučih da to pitanje rešim tako što ću da se raspitam među decom šta ih čini srećnim.

Odmah se pokazalo da je to najbolji put ka ostvarenju cilja, jer su mi deca rekla šta bi volela da im se događa u životu, što bi ih činilo  zadovoljnom i srećnom.

Prvo, i rekao bih najvažnije za dete je da ga volite i ispoljavate ljubav prema njemu svakog dana. Drugim rečima dete je srećno ako je svakog dana voljeno.

Ako imate više dece trudite se da svako „dobije“ podjednaku količinu ljubavi. Ljubav je najvažnija investicija u sreću deteta.

Dalje, deca mi rekoše da su srećna kada mogu da se igraju onih igara koje ona vole, svakog dana koristeći svaki tren slobodnog vremena.

Dete je srećno ako ima drugove sa kojima može da se igra koje je samo izabralo, ako može da ih pozove da se igraju u kući, stanu i dvorištu u kome živi, ako može da ih pozove na rođendan i na neku porodičnu svečanost i razmeni sa njima poklone. Dete je srećno kada igra za neki školski tim ili sportsku ekipu a vi pratite njegove utakmice i napredak u igri i ohrabrujete ga i podstičete.

Na početku školske godine deca su preduzimljivija da pronađu drugare i igre koji im odgovaraju.

Deca su srećna i kada se vi, roditelji, sa njima igrate.

Dete se kroz igru usavršava i napreduje na društvenom i fizičkom planu, a kada postigne neki uspeh ili napredak srećno je, jer tako postaje, korak po korak – odrasli. Kada se roditelj igra sa detetom, ono svaki vaš pogled i gest u igri tumači kao pohvalu, a svojoj igri se predaje tako da  pokaže roditelju kakve sposobnosti i spretnost ima. Igrajući se skupa sa detetom, zajedno sa njime radujete se  igri i postajete skupa srećni.

Drugim rečima, detetu su potrebne pohvale, a ne kritike i omalovažavanja.

Dete je srećno ako ima drugove sa kojima može da se igra koje je samo izabralo, ako može da ih pozove da se igraju u kući, stanu i dvorištu u kome živi, ako može da ih pozove na rođendan i na neku porodičnu svečanost i razmeni sa njima poklone.

DECA SU SREĆNA KADA SE IGRAJU.

Deca mi rekoše da su srećna i bezbrižna kada su im roditelji zdravi, a to znači treba da činite sve što je do vas da održite i unapredite zdravlje.

Uzmite u obzir činjenicu koliko može da pomuti radost i sreću deteta ako pušite duvan pa svako jutro grčevito kašljete kao da ćete pluća da izbacite iz grudi, ili pijete alkoholna pića a naročito kada dođete kući pijani.

Nasuprot tome dete je srećno ako roditelji imaju neku društvenu ulogu u sredini gde žive zbog koje ih drugi poznaju i hvale i ako uživaju dobar ugled. Tada se deca osećaju ne samo srećna nego i sigurna.

Onda mi deca rekoše da su srećna kada se vi njhovi roditelji međusobno poštujete, brinete jedno o drugom, i još bolje ako se volite i to pokazujete tako, da dete u tome uživa u vašoj sreći  i radosti.

Drugim rečima dete je srećno i zadovoljno, a to znači – zdravo, ako se roditelji ne svađaju i ne ispoljavaju jedno prema drugom bilo kakvu agresiju.

Deca mi rekoše da su srećna kada im otac ili majka, baka i deda poklone neki poklon za rođendan ili novu godinu i neki drugi praznik u godini.

I početak školske godine je prilika za neki prigodan poklon.

Ilustracija, NG Portal, pixabay

Kada je reč o poklonima stigli smo o u priči do novca, koji je pored zdravlja takođe jedna od najvažnijih stvari u životu.

Zanimljivo je da deca ne izjaviše da su srećna ako bi imala novac, možda zato što ga nemaju i ne rukuju sa njim a možda i stoga što predstavljaju najsiromašniji deo naroda.

Eto, nakon svega što ste čuli mislim da sam dao odgovor mom pijatelju na pitanje kako da svoje dete učini srećnim.

Ostaje da i sami pokušate da saznate na sličan način šta bi vaše dete ili decu ako ih imate više učinilo srećnim.

Za roditelje je najvažnije da se po isteku svakog dana upitaju:“Da li je moje dete danas bilo srećno“, a to znači i da li je bilo zdravo.

Pa kada dobijte odgovor na to pitanje, nastojte da u danu koji dolazi dete učinite srećnim.

U Rajcu, 16. septembra 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja