Naslovna Društvo Rajačka narodna škola zdravlja: Slušajte muziku!

Rajačka narodna škola zdravlja: Slušajte muziku!

173
0

O značaju i uticaju muzike na zdravlje nije bilo teško naći na internetu. Bilo je teško nešto novo napisati o tome.

Ilustracija, pixabay.com

U mnogim pričama kada se opisuje neki poremećaj zdravlja opisuju se poremećaji zdravlja pojedinih organa grla, pluća, jetre, bubrega, želuca i creva, a retko se pominje poremaćaj zdravlja duše. Oni su danas u ovim kriznim vremenima najčešći. A za njihovo otklanjanje i poboljšanje najvažniji su lekovite reči i muzika. Muzika i pesma, do 25 odsto slučajeva oboljenja od depresije popravlja.

Mene je oduvek zanimalo otkuda u muzici takva snaga da natera seljaka na njivi i u vinogradu da odjednom usred mukotrpnog rada zapeva neku pesmu. Ili radnika za strugom u fabrici.  Očigledno je da se u takvim slučajevima radi o nekoj neutoljivoj unutrašnjoj potrebi. Pesma ovde ima jedinu svrhu da olakša. Kada neko zapeva zbog sreće i radosti, onda je jasno da želi da svoje pozitivno raspoloženje pojača.

Kada je reč o medicini postoje ozbiljna istraživanja o pozitivnom delovanju muzike na zdravlje. U nekim bolnicama se muzika emituje na akušerskim odeljenjima ili u odeljenjima za anesteziju, kao dodatak, radi ublažavanja bolova u vreme hirurške intervencije.

Pesmom majka umiruje bebu nakog rođenja. Neki istraživači pišu o pozitivnom delovanju muzike da smanji povišeni krvni pritisak, da ubrza ozdravljenje posle moždanog udara i da pojača imunitet, što je važno baš u ovo vreme kada će infekcije respiratornih organa da se umnože.

Iz iskustva znam da korisno deluje kada radite neki intelektualni posao, tako da može pomagati proces zapamćivanja i učenja kada đaci i studenti spremaju ispit. Mnoge zanatlije u svojim radnjama uključuju tihu muzika koja im olakšava posao i budi kreativnost. Muzika se tiho čuje i u kancelarijama nekih službenika koja im pomaže da posao koji obavljaju bude manje dosadan.

Naravno da postoji bezbroj primera o pozitivnom delovanju muzike na čoveka. Ona se sluša iz zadovoljstva uz bogatu trpezu i upotrebu vina.

Ali ja sve ovo činim samo iz jednog razloga da vas nagovorim da u vaš svakodenvni  život umetnete muziku u neko vreme koje ćete baš za nju opredeliti, da stalno postoji dok radite ili se odmarate.

Možete slušati narodnu, zabavnu i  ozbiljnu muziku, onu koja se vama najviše sviđa da biste bili zdraviji. Možete i vi sami muzicirati, nije važno na kom instrumentu.

Najvažnije je da muzika bude sastavni deo vašeg života.

U Rajcu, 1. oktobra 2020. godine

Pripremio dr Petar Paunović, učitelj zdravlja