Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Šešir ne! – Maska ne mora?

Rajačka narodna škola zdravlja: Šešir ne! – Maska ne mora?

378
0

„Šešir ne, a maska ne mora“, kažu mi na ulazu u zgradu negotinske opštine, ili, evo kako moj skromni šešir od slame kupljen u kineskoj radnji, uđe u priču o kovidu 19, prilikom posete negotinskoj opštini.

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Danas sam planirao da odem do opštinske uprave u Negotinu i uzmem program „Negotinsko leto 2021“, program kulturnih manifestacija na području negotinske opštine. I, evo šta se dogodilo prilikom stupanja u zgradu opštine u centru grada.

Dva službenika sa crnim antikovid maskama na licu, čim sam stupio u opštinsku zgradu, rekoše mi da skinem šešir, jer sa šeširom u zgradu opštine ne mogu da budem.

„Zašto? … „Ali…“, pokušah da odbranim svoj imidž koji mi šešir obezbeđuje, ali uzalud. Kažiprstom su pokazivali plakat na kome je zaista bio precrtan šešir, a to znači da tako mora da bude.

Šešir spada u odeću, koja se koristi najčešće radi zaštite glave, sada od prejakog sunca, ali i kao simbol pripadnosti nekoj grupi, recimo lovaca, kauboja, vojnika i dr. Seljaci, većinom, ne nose šešire, jer će im ih oduvati vetar na polju. Više vole kačkete kao i radnici. U vreme ratova protiv fašista „kačketaši“ su bili komunisti.

Ali, ovaj članak se ne bavi istorijom šešira već zabranom da se u zgradu negotinske opštine ulazi i u njoj bude bez šešira.

Prihvatio sam taj red i uskoro ću sve to zaboraviti, mada u meni ostade osećanje neke nepravde, pokornosti i poniženja da na taj način, skidanjem šešira pri ulazu u opštinu, treba da pokažem pripadnost poretku kakav vlast nameće, a da ona ne može da stvori uslove da se sprovede masovna imunizacija protiv kovida 19. Ne znam kakva su pravila u vezi nošenja kapa i šešira u drugim opštinama Timočke Krajine.

Ne želeći da se duže objašnjavam sa radnicima na ulazu u zgradu negotinske opštine, prihvatih njihovo insistiranje i skidoh šešir, ali ih onda upitah da li je potrebno u zgradi opštine nositi antikovid masku.

„Maska ne mora… Ovde, niko više, ne govori o kovidu 19“, rekoše u glas. Rastali smo se tako što mi je jedan od njih, na pitanje da li su vakcinisani protiv korona virusa, odgovorio sa ljutnjom: „Ne pada mi na pamet!“

Nakon toga, uputih se hodnicima zgradurine opštine da potražim u nekoj od kancelarija program „Negotinskog leta 2021“, kulturnog leta. Usput, sretoh u hodnicima nekoliko službenika bez zaštitnih maski. Bravo! Ako se u Negotinu više ne govori o epidemiji kovida 19, to znači da je korona virus pobeđen u Negotinskoj krajini.

U Rajcu, 14. jula 2021. godine.