Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: OD SVETOGA TOME DO SVETOGA SAVE

Rajačka narodna škola zdravlja: OD SVETOGA TOME DO SVETOGA SAVE

257
0

Medija su vise puta ukazivala na značaj prenošenja korona virusa na okupljanjima na slavljima. Okupljanja na slavama i preslavama u srpskim domaćinstvima počinje od Svetog Tome i trajaće sve do kraja januara, do Svetog Save.

To je vreme kada se očekuje da epidemija kovid-19 dostigne svoj vrhunac. Teško je proceniti u kojoj meri će okupljanje na slavama, a posebno i o velikim praznicima početkom godine, doprineti većem razbuktavanju epidemije. Epidemiolozi tvrde da postoji realna mogućnost za širenje korona virusa u takvim prilikama.

Poznato je da su Srbi narod poznati po tome da slave krsnu slavu. Svako domaćinstvo u Timočkoj Krajini ima svoju slavu, a neka i po dve, tri.

Najveći događaj je slavski ručak ili večera gde se obavljaju neki od religioznih običaja, gde je najvažniji paljenje slavske sveće i sečenje slavskog kolača.

Pored slava postoje i preslave, u obliku večere pre slave, a neka domaćinstva obeležavaju i slave dan posle slave. Slava je veliki dan, najveći, u životu jedne porodice kada se u goste pozivaju rođaci i prijatelji. Domaćin i ukućani koji slave slavu trude se da se pokažu gostima u najboljem svetlu gostoprimstva i ljubaznosti.

Slava je podsećanje na pretke i žrtva zahvalnosti njima za sve što su ostavili potonjim generacijama:  kako materijalna dobra tako i duhovno nasleđe. Potomci se pominju tokom slavskog ručka i  večere kada se prepričavaju anegdote o njima. U nekim selima, pozivaju se gosti u toliko broju da se ima utisak sa je došlo celo selo. Obavezno dolaze i deca, koje su tu susreću, upoznaju, igraju, jedu tortu i kolače.

Slava je toliko ozbiljna potreba da je nemoguće odložiti je ili neobeležiti. Slave su obavljanje tokom Okupacije kada su bile zabranjivane i tokom rata, a evo sada se stavlja pod znak pitanja njihovo obeležavanje zbog kovida-19.

Kada je reč o slavama i drugim relogioznim manifestacijama i ritualima oni su obavljaju javno, jer definišu pripadnost nekom narodu i običajima. Ali ima nešto je, kada je o kovidu-19 reč, u suprotnosti sa onim što se želi slavom postići.

Na slavskom ručku se nazdravlja. To čini domaćin i pojedini gosti,a svako u svojoj zdravici, prvo pominje ZDRAVLJE I DUG ŽIVOT I SVAKI NAPREDAK DOMAĆINSTVA. A upravo to je ono što kovid-19 onemogućava i briše. Zato bi bilo dobro da se svi koji slave slave i idu na preslave i slave, budu realni i razboriti.

Lekari koji se bave suzbijanjem kovida-19, kažu da su za širenje ove bolesti najpogodnija okupljanja i proslave. Slave i preslave su upravo takva mogućnost. Zato obratite paćnju na ponašanje kada obeležavate i okupljate se na slavama i preslavama da se ne zarazite korona virusa.

Potrebno je da oni koji se ne osećaju dobro dođu na slavu posebno ako potiču iz porodice u kojoj je neko bolestan od kovida-19 ili dolaze iz gradova i naselja koja su označena kao žarišta.

Dobro bi bilo da domaćin slavski ručak ili večeru postavi u malo većoj prostriji i obezbedi razmak između gostiju, koliko je to moguće. Da omogući da svako može da opere ruke sapunom i toplom vodom i da se pri susretu i čestitanju slave izbegne intimno pozdravljanje i izlivanje nežnosti poljupcima i grljenjem. Čuvajte se kovida-19 svuda i na slavama!

SREĆAN PRAZNIK SVIMA KOJI SLAVE SVETZ MAJKU PARASKEVU!

U Rajcu, 27. oktobra

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja