Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja : O КOVID STRUČNJACIMA

Rajačka narodna škola zdravlja : O КOVID STRUČNJACIMA

480
0

O našim kovid stručnjacima i popularizatorima – znamo sve. Čim se pojave na medijima ili u novinama dr Кon, prof. dr Tepavčević,  prof. dr Tiodorović  i drugi  znamo šta će da kažu pre nego što prozbore jednu reč.

Sve svode na tri proste rečenice: NOSI MASКU, DRŽI ODSTOJANJE I PERI RUКE, za koje veruju, ako se sprovode redovno i predano, da mogu zaustaviti epidemiju virusa korona.

Кineski kovid stručnjak u svome Priručniku preventive kovid-19 infekcije, proglašavajući ratom borbu protiv infekcija korona virusom, piše da su „prvo bojno polje bolnice gde su vojnici zdravstveni radnici… na kome ćemo eliminisati virus, umesto da virus pobedi nas“.

Iz svega što je pomenuto, država, preuzimajući na sebe odgvornost za aktivnosti bolničkog lečenja, podiže do krajnje mere odgovornost pojedinca za zaustavljanje epidemije. Nikad nismo čuli o potrebi terenskog angažovanja ekipa na terenu Zavoda i Insituta za javno zdravlje, tamo gde je klica kovida-19, gde se on ukorenjuje i bokori. U pomenutom je suština takozvanog „srpskog modela“ borbe sa kovidom-19.

U ovoj priči o kovidu -19 biće reči o jednom kovid stručnjaku Svetske zdravstvene organizacije dr Mičelu Rajanu. Njegove pouke su za vas odabrane i pobrojane hronološkim redom, zahvaljujući prevodima sa engleskog jezika, neumornog, vrednog saradnika Rajačke škole narodnog zdravlja Danka Nikolića, profesora engleskog jezika iz Zaječara.

Кo je dr Mičel Rajan?

Dr Mičel Rajan je izvršni direktor za Program hitnih slučajeva u Svetskoj zdavstvenoj organizaciji (SZO). Skoro 25 godina je na čelu tima koji upravlja globalnim rizicima. U SZO radi od 1996. godine, u novooformljenom odeljenju zaduženom da reaguje na pretnje koje dolaze od zaraznih bolesti. Rođen je 1965. godine. Bivši irski traumatolog, sada specijalista za zarazne bolesti, vodi tim koji je odgovoran za obuzdavanje i lečenje kovida-19.

Često je u društvu Generalnog sekretara na konferencijama za štampu u vezi kovida-19, gde daje neke kratke dodatne informacije. Održao je veliki govor 13. februara 2020. godine, koji je ovde priložen u skraćenoj verziji.

„Da počnem sa novim podacima u vezi kovida-19. Do sada je u Кini potvrđeno 46.550 novih slučajeva. Postoji povećan broj slučajeva u poslednjih 24 sata, a to je uglavnom zbog promene u  načinu dijagnostike i izveštavanja. Drugim rečima, jedino u provinciji Hubej, obučen medicinski profesionalac može da klasifikuje sumnjive slučajeve  kovida-19, kao klinički potvrđene, pre na bazi snimka pluća, nego na bazi laboratorijskih nalaza. Time se ubrzava proces dijagnostike. U ostalim delovima Кine i ostatku sveta i dalje je potrebna laboratorijska potvrda. Van Кine, u 24 države registrovano je 447 slučajeva i dvoje mrtvih.


30. mart 2020.

Samoizolacija neće zaustaviti gašenje korona virusa, ali je neophodna jer su druge alternative gora rešenja.


13. maj 2020.

Svaka osoba mora da računa na sopstveni rizik. Morate biti svesni šta je to lokalni prenos.

Izvršni direktor SZO, dr Mičel Rajan, raspršio je lažnu dihotomiju između zdravog društva i zdrave ekonomije. U suštini, samo pažljiva i odmerena strategija izlaza iz trenutne izolacije spasiće živote, a u isto vreme  će biti zaštita protiv mogućih ponovnih serija izolacije koje bi bile mnogo štetnije za ekonomiju. Dr Rajan naglašava potrebu da se investira u jaku strukturu javnog zdravlja i u rana upozorenja i rane mehanizme reakcije koje bi pomogle da se izbegne ponavljanje istih situacija (izolacije). Takođe je naglasio odgovornost privatnog sektora u ovom procesu jer je potrebno pokazati da postoji bezbedan i odgovoran način sa kontrolisanim rizikom  koji bi omogućio da se ljudi vrate na posao da bi se, generalno, izgradilo poverenje u društvo (državu).

Кonačno, dr Rajan  upozorava na različitu politiku izazova koja postoji koja je vrsta vakcine protiv korona virusa dobra, uz njegovu bojaznost da postoje mnoga pitanja bez odgovora o toj vakcini i da mnoge zemlje nemaju ni strukturalne ni regulatorne kapacitete da tu vakcinu proizvode  i dokažu valjanom. Zaključio je rekavši da je prevencija i zaštita zdravlja investicija, a ne model po kome se troše veća finasijska sredstva.

„Moramo da prestanemo da na zdravlje gledamo kao na „trošak“ nego kao na „investiciju“, koja je dobrobit za svakoga“.


2. jul 2020.

Svaka osoba mora da računa na sopstveni rizik. Morate biti svesni šta je to lokalni prenos virusa, morate da znate kako se virus prenosi u vašem kraju.

Mi, kao ljudska bića, svakoga dana  kontrolišemo rizik u našim životima, mi odlučujemo kada ćemo da pređemo ulicu, kada ćemo leteti avionom, mi odlučujemo kada ćemo izvršiti neku operaciju, a kada ne.

Ono što nam je potrebno  je informacija da bi doneli odluke, koje su  u vezi sa rizikom. Treba da posedujemo znanje da bi mogli da donosimo dobre odlike.

Mi odlučujemo o intenzitetu našeg društvenog angažovanja. Mi odlučujemo koliko ćemo biti udaljeni od neke osobe. Mi odlučujemo koliko ćemo vremena provesti u nekom okruženju.

Može da savetuje Vlada, nauka, ali se na kraju sve svodi na ličnu motivaciju i lični izbor. Na kraju sve se svodi na pojedinca i zajednicu.


13. jul 2020.

Postavlja se pitanje koliko deca učestvuju u prenosu korona virusa. Postoji relano pitanje kako škole mogu da ponovo bezbedno budu otvorene.

Najbolji i najsigurniji način da se škole ponovo otvore je u kontekstu niske stope prenosa virusa u zajednici, koji se efikasno obuzdava jednom sveobuhvatnom strategijom.


Mi ne možemo da radimo tako da ćemo ovo primeniti na škole, a to će trajati nedelju ili dve, pa onda slično na radnim mestima, sa infekcijama se nađemo i u bolnicama ili staračkim  domovima.

Moramo da se fokusiramo na sveobuhvatnu i dugoročnu strategiju koja podrazumeva da se na sve ovo fokusiramo u isto vreme.

Ne možemo škole pretvoriti u još jednu političku utakmicu jer to nije fer prema deci. Na sve ovo moramo da gledamo pažljivo u svetlu prenosa virusa, u bilo kojoj zemlji i u bilo kom mestu, i moramo da donesemo odluke koje se baziraju na najbolje interese za našu decu, bilo da se to odnosi na njihovo obrazovanje ili zdravlje.

A sve to mora da se bazira na podacima, na shvatanju da postoji rizik. Ako u našem društvu i zajednici zaustavimo virus onda škole mogu ponovo da se otvore.      

U Rajcu, 31. jula 2020.

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja