Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: NE PLAŠI(MO)TE NAROD!

Rajačka narodna škola zdravlja: NE PLAŠI(MO)TE NAROD!

256
0

U jeku epidemije kovida-19 u Srbiji, grčevito nastojimo da nagovorimo ljude da prime vakcinu, ali to činimo na pogrešan način.

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Кadgod se pomene vakcina na televizijama, ili o njoj napiše članak u novinama, uvek se pokaže slika kako medicinska sestra prilazi nekome i bode ga u nadlakticu. Snimatelji se trude da taj ubod bude izgleda što ubedljiviji, a oni koji gledaju zaklanjaju oči da ne gledaju ili se ustresaju kao da njima u tom momentu bodu kožu.

U nizu grešaka koje smo napravili suzbijajući epidemiju, ovaj način popularizacije vakcina i vakcinacije je  je još jedan koji umesto da oslobađa ljude straha od vakcinacije, straši ih i odbija.

U osnovi straha od vakcinacije leži upravo strah od oštećenja, dezintegracije tela i unošenja u telo neke strane tečnosti. Čovek stalno teži nepromenjivosti svog tela i duha, izjednačavajući tu težnju sa postojanjem života i zdravlja u organizmu. Život i zdravlje su konstante, pa otud i težnja da na tom planu sve ostane kako jeste i da se ništa ne menja.

Zato se čovek uvek zgražava na pomisao da bi se na tom planu nešto razarajuće moglo dogaditi. U ovom slučaju, bodenje iglom koje narušava celovitost kože izaziva strah i stvara odbojnost pema vakcinaciji. Isto se događa i kada čovek ima strah od hirurških instrumenata koji seku, odnosno od operacije ili strah od zubara kada treba da ide da popravi ili izvadi zub.

Taj strah se može ublažiti do podnošljivosti ili izbrisati vaspitanjem od malena, preciznije zdravstvenim vaspitanjem. Profesor Radovanović je u poslednjih mesec dana nekoliko puta pomenuo zdravstveno vaspitanje kao alat kojim bi se vakcinacije učinile prijemčivije za ljude.

Nažalost, zakasnili smo sa tim, tražeći objašnjenja i razloge za bezrazložan strah na sasvim drugoj strani, od teorije zavere i zamisli zlih ljudi da unište vakcinama srpski narod do ideje da se „nametanje“ vakcinacije protiv kovida-19 i drugih bolesti krše ljudska prava i ukida čovekova sloboda.  A kada je reč o zdravstvenom prosvećivanju, proglasili smo ga uvredljivim za narod, jer bi time narodu lepili etiketu zdravstvene neprosvećenosti i nekulture, što je neprimereno u 21. veku!

A eto, da smo to što nismo, ne bi ovako špricali pred kamerama ljude i na fotografijama pokazivali kako se to čini izazivajući u njima strah i odbojnost prema vakcinaciji, vulgarizujući tako vakcinaciju protiv kovida-19 i odvraćajući ljude od nje.

Кako, kada je o zdravlju reč, možemo uvek početi ispočetka, da bi popularisale vakcine i vakcinacije i njihov zdravotvoran značaj, dovoljno je vest o njima i članak u novinama ilustrovati tako da se pokažu nekoliko bočica vakcina na dlanu  medicinske sestre ili bočica vakcine između palca i druga dva prsta ruke na način kao da ih nudi za upotrebu.

Napomena: Ova priča o zdravlju nastala je posle razgovora sa jednim od srpskih zdravstvenih prosvetitelja dr Petrom Borovićem.

U Rajcu, 23. avgusta 2021. godine.