Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid paralele – Sve je isto kao i...

Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid paralele – Sve je isto kao i pre

222
0

Upoređivanje je osnova epidemiloškog metoda kojim se može pratiti razvoj prirodnog toka bolesti i uspešnost mera na suzbijanju epidemije. Nakon dve i po godine od početka epidemije, zanimljivo je pogledati kako izgledaju izveštaji Ministrarstva zdravlja Srbije od 31. maja 2020. i 31. maja 2022. godine.

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Uz malo prilagođavanja teksta, jedan pored drugog, ovako izgledaju:

Na kraju izveštaja od  31. maja 2022. godine, stoji napomena da je “oprez i dalje potreban jer ulazimo u turistički period da će naši državljani putovati, ali i stranci dolaziti u  Srbiju, te da će sigurno doći do veće cirkulacije virusa”.

Samo jedan umrli 31. maja 2020. i istog datuma 2022. godine je isti, kao i atmosfera u narodu u vezi epidemije kovida 19, da je epidemija pobeđena.  Različito je što je prvi podatak bio u periodu posle izbora  21. juna 2020. godine, a poslednji pre, 3. aprila 2022, u perioda iščekivanja formiranja Vlade, verovatno Kriznog štaba i drugih institucija sistema vlasti.

Ali, u maju 2020. godine propustili smo da dotučemo kovid-19. Stroge, čak surove mere od početka epdeimije do maja tekuće godine dale su rezultat. Ali, političari  koji su vodili glavnu reč u suzbijanju epdeimije,  između zdravlja naroda i izbora, izabrali su ovo drugo.

I onda i sada, izveštaj o epidemiološkoj situaciji  je objavljen u periodu nakog pobede nad kovidom-19. U aprilu 2020. godine politika je iznela mišljenje da je “epidemija dosadila i da je potrebno ratosiljati se kovida-19”. Posle toga  u Kovid statistici počeo je da opada broj obolelih i umrlih od posledica infekcije ovim virusom,  da bi u maju na dnevnom nivou  umrla samo jedna, jedina osoba.

U nekim opšinama u Timočkoj Krajini i drugde po Srbiji bilo je dana  kada nije bilo uošpte obolelih. Te godine, 31. maja, na dnevnom nivou zabeležen je samo jedan smrtni slučaj od kovida-19.  U takvoj situaciji proglašena je, pred Izbore 21. juna, prva “pobeda” protiv epidemije kovida-19. Članovi Kriznog štaba, lekari iz kovid bolnica, medicinske sestre i drugi koji su učestvovali u lečenju i negovanju bolesnika obolelih od infekcije Sars-CoV-2 odlikovani su medaljama. Jedan od lekara vratio je odlikovanje državi.

Narod se oslobodio i počeo se ponašati kao da epidemije nema. Na sve strane agitacija za izbore, demonstracije, protesti, utakmice, svadbe, veselja, kafići i restorani rade, hiljade i hiljade ljudi dolaze u zemlju i iz nje izlaze  i drugi “pomogli” su  korona virusu da se nesmetano širi u narodu, traži i nalazi nove žrtve.

Politika je u saradnji sa narodom “pobedila” epidemiju. Posle Izbora u junu, od avgusta 2020. godine, počeo je da raste broj oboleli i umrlih da bi krajem godine broj umrlih postao rekordan. Isto ili slično se dogodilo i krajem 2021. godine.

I pre 31. maja, posle Izbora u aprilu 2022. godine, proglašena je druga “pobeda” nad kovidom-19. Ovoga, puta za katastrofalan “uspeh” u borbi sa epidemijom nije bilo odlikovanja. Bolnički lekari i mediciske sestre i drugi koji su lečili kovid bolesnike zaslužili su pohvale i odlikovanja. Oni su radeći u lošim uslovima, sa nedovoljno opreme i zaštite, malobrojni prepušteni samim sebi i živote gubili u borbi sa kovidom-19. Ukupno je umrlo oko 140 lekara i medicinskih sestara.

U poslednje vrema, u novinama i na portalima je sve manje članaka o ovoj smrtonosnoj epidemiji. Na portalima Timočke Krajine nema više dnevnih izveštaja o pomenutoj bolesti. Osim lečenja obolelih od Kovida-19 u bolnici, sve druge mere koje su preduzimane protiv kovida-19 prestali smo da se upražnjavamo, izuzev što se još po neka osoba vakciniše. I politici i narodu je dosadilo i dozlogrdilo da razmišlja o epidemiji.

Postoji, već uvreženo mišljenje da, epidemija kovida-19 ne postoji. Šta će se događati tokom leta i početkom jeseni, kada niko više ne suzbija epidemiju, videćemo?

Moglo bi se zaključiti da je politika uz saglasnost naroda i ovog puta, “ugasila” epidemiju kovida-19  na sličan način kao i u maju 2020. godine.

Treba imati u vidu da još uvek Srbijom vlada omikron. opasan i neprijatan mutant virusa iz Vuhana koji lako može da se pojavi u epidemijskoj formi.

U Rajcu, 4. juna 2022. godine