Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid nervoza

Rajačka narodna škola zdravlja: Kovid nervoza

236
0

Poslednjih dana, nešto se događa u Srbiji u vezi sa epidemijom kovida-19.

Ilustracija; pixabay.com

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Štapski epidemiolozi javiše sa „sa odmora“ i poslaše svoje upozoravajuće poruke o širenju epidemije kovida-19 u Srbiji. Njegova varijanta omikron širi se nesmetano u Srbiji. Zbog 20 puta veće zaraznosti u odnosu na svog pretka iz 2020. godine, u Srbiji je juče bilo oko 4.000 zaraženih, a za dve nedelje, dr Kon kaže, da bi ih moglo biti i desetak hiljada. Ako bi to pomnožili sa 10 ili 20, broj obolelih bi bio višestruko veći.

Mediji su se uznemirili. U svakoj emisiji vesti RTS, na radiju, na televiziji  danas javljaju o oluji omikrona u Srbiji. I u drugim medijima pojavljuju se članci slične sadržine. Omikron kao da se širi da dok smo zauzeti letnjim problemima i drugim krizama, dok nemamo ni Krizni štab, razboli i umori što više ljudi. Umirujuće deluju mišljenja stručnjaka da se radi o blagom oboljenju, ali se od zaraze umire i dalje. Iako dnevno umre oko tri do pet ljudi, za desetak dana ponovo umre „jedan autobus“.

Na području Timočke krajine odavno su prestali da objavljuju broj testiranih, novozaraženih i umrlih, danas objaviše da je ovih dana u Negotinu bilo 60 novozaraženih. Najveći gradovi Zaječar i Bor odavno su prestali da objavljuju za javnost podatke o pobolu i pomoru od omikrona.  Možda će od danas to činiti redovno kao ranije. Jer, redovno objavljivanje podataka o broju obolelih i umrlih je od velikoga značaja u borbi potiv epiemije. Bilo kako bilo, zavladala je neka nervoza i uzbuna u medijima u vezi epidemije omikrona u Srbiji.

U vezi s tim, u ovoj priči o zdravlju objavljujem najnoviju, od 19. jula, preporuku Svetske zdravstevne organizacije. Njene preporuke se odnose na nekoliko prioriteta:

  1. Potrebna je stalna posvećenost krajnjem cilju – okončanju epidemije korona virusom,
  2. Najvažnije je ponovo se fokusirati na vakcinaciju protiv zaraze, sa nastojanjem da se postigne obuhvat od 80% stanovništva, a oni koji su dobili tri doze trebalo bi da dobiju i četvrtu, u dogovoru sa svojim lekarem,
  3. Učiniti testiranje dostupnijim i povećati obuhvat stanovništva testiranjem, jer je to jedan od najboljih načina da se sazna o prirodnom toku epidemije i mogućnost da se planiraju i sprovode najdelotvornije mere za njeno suzbijanje,
  4. Svetska zdravstvena oprganizacija traži posvećenost širokom pristupu narodnom zdavlju i zaštitu od pretnji svih vrsta rizika koji njemu prete.

Ovim preporukama  se pridružuje i Rajačka narodna škola zdavlja u svojoj današnjoj priči o zdravlju.

U Rajcu, 20. jula 2022. godine.