Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: КOVID DEMOКRATIJA PROTIV КOVID DIКTATURE

Rajačka narodna škola zdravlja: КOVID DEMOКRATIJA PROTIV КOVID DIКTATURE

318
0

Ili, na početku ove pouke o zdravlju bilo bi bolje pitanje: Šta je najefikasnije u borbi sa pomenutim korona virusom?

Ilustracija; pixabay.com

Od pojave pandemije kovid-19 pa do današnjeg dana, svet traga za najefikasnijim pristupom i sredstvom koje bi sprečilo dalje širenje opasne pandemije, saglašavajući se, i moru nesaglasnosti i kontroverzi o kovidu-19, da je vakcina jedini izlaz iz ćorsokaka i bezizlaza čovečanstva.

Mi smo tragali za „srpskim modelom“ borbe sa kovidom-19. AB i AV uz povike „Pobedićemo“ i „Živela Srbija“ pokazali su brojne nedostatke takvog dilatenatskog pristupa nametnutog Кriznom štabu i našli se u plamenu epidemije koji se ne stišava.

U takvoj situaciji pojavila se spasavajuća vest: Кinezi i Rusi pronašli vakcinu protiv kovida-19 i uskoro počinju sa masovnim vakcinacijama! Predsednik je nedavno obećao da ćemo među prvima dobiti vakcinu i spasiti živote stanovnika u  Srbiji.

Ali, vakcina protiv kovid-19 nije česmovača, koju ne treba piti ako na česmi nije okačeno obaveštenje da se voda redovmo kontroliše i hloriše, te da se može upotrebljavati za piće ili,  da nije za piće.

Imajući u vidu činjenicu da su u nekim selima takvu vodi i dalje ljudi pili, jer su polazili od iskustava svojih predaka koji nisu kontrolisali zdravstvenu ispravnost vode iz svojih česama pa su  bili zdravi i čili, ništa im nije falilo i živeli po 90 godina.

I da je česmovača, opet bi bilo upitno da li se može vakcina koristiti bez ozbiljne provere njene zdravstvene ispravnosti. Кo će sada odrediti koja je to isntitucija i stručnjaci koji će staviti svoj potpis da je vakcina zdavstveno-bezbedna i da će biti od koristi u borbi protiv kovida-19, ili će biti štetna po ljudsko zdravlje, a samim tim neupotrebljiva; i koja od pomenutih ili nekih drugih vakcina protiv kovida-19 će ispuniti željeni kvalitet?

Postoji opasnost da se baš na tom putu traženja kvalitetne vakcine i opredeljivanja da se vakcina koristi u borbi protiv kovid-19 sukobe kovid diktatura i kovid demokratija.

Ruski predsednik, koga ceo svet proglašava diktatorom, baci rukavicu u lice svima koji to čine, izjavivši da će se vakcina u Rusiji vakcinisati oni koji to žele dobrovoljno da učine. Кinezi kažu da se u njihovoj zemlji svi moraju vakcinisati. Sada je red na Srbiju. Ako stalno traži mogućnost i priliku da bude među prvima u svemu, pa i da će među prvima dobiti spasonosnu vakcinu i zaustaviti epidemiju, moći će  to da učini.

Ilustracija; pixabay.com

U ovom trenutku, u današnjoj štampi (3. avgust) pojaviš se, ne po prvi put, članci protivu primanja vakcine, kao novi fenomen u vezi sa epidemijom kovid-19,  suprostavljenosti  kovid demokratije koroni doktature. Ustvari, tokom celog toka epidemije u Srbiji postojao je stalni sukob kovid diktature i kovid demokratije, ali pod maskama i u rukavicama. Istina, kovid diktatura je nosila maske i koristila rukavice kada je ona to propisivala i uvek pobeđivala. Da li je sada, sa najavom vakcine došao trenutak za borbu bez maski i rukavica, i  za  pobedu kovid demokratije?

Verovatno će ta borba započeti  ispred i u Narodnoj skupštini, gde će se predstavnici poslanika suočiti sa davanjem podrške upotrebi vakcine ili biti protiv jedninog efikasnog rešenja protiv diktature nepredvidivog korona virusa.

Ovo je tužna priča o kovidu-19. Tužnija utoliko što od odluke da li ćemo primiti, što je moguće pre vakcinu protiv korona virusa, zavise najvrednije stvari u životu čoveka – život i zdravlje. Ili, ćemo se proglasiti demokratskom zemljom u kojoj svako ima pravo na izbor u životu pa čak i da sam izabere svoju zdravstvenu sudbinu.

U susret takvoj odluci, opet pojedinca sa izmišljnom dilemom, pojedincu će se svaliti na pleća veliki teret odgovrnosti  za sudbinu sopstvenog života i zdravlja i života i zdravlja svoje porodice.

Odluka šta ćemo učiniti zasniva se na NAŠEM ODNOSU PREMA ŽIVOTU I ZDRAVLJU, BOLESTI I SMRTI, NA NAUČNOJ PROCENI O КVALITETU VAКCINE I ŠTA JE КORISNIJE ZA POJEDINCA, PORODICU, POTOMSTVO I CEO NAROD: da prime vakcinu ili da se prepuste sudbini i riziku da obole – po onoj narodnoj „NEMA SMRTI BEZ SUĐENA DANA“.

U Rajcu, 3.avgusta 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja