Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: КOVID-19 I КOMUNALNO  SMEĆE

Rajačka narodna škola zdravlja: КOVID-19 I КOMUNALNO  SMEĆE

298
0

Jedan od najvećih problema savremenog čoveka je efikasno i na higijenski način uklanjanje komunalnog smeća. Niko se do sada nije setio kako to da uradi. Onaj ko se to seti i uspe u tome, dobiće Nobelovu nagradu.

S druge strane, stalni pokušaji da se komunalno smeće efikasno i na higijenski način uklanja iz gradova ide dotle, da se na osnovu stanja u toj oblasti može ocenjivati red i poredak u jednoj državi i varoši. Ako pođete ujutru niz ulicu vašeg grada i pogledate da li je čista i kako izgledaju kontejneri sa smećem i njihova okolina, vi možete dati ocenu onima koji  u vašem gradu upravljaju  i uređuje svakodnevni život.

Кada je red o kovidu-19 i komunalnom smeću postoje izvesne, ne preterane, opasnosti od zaražavanja korona virusom, zbog toga što se među otpacima nalazi i КOVID smeće: maske, rukavice, maramice za jednokratnu upotrebu, predmeti koji služe za dezinfekciju i sl. Mnogo je veći problem otklanjanja medicinskog otpada od pomenutog, što nije decenijama, na najbolji način rešeno u gradovima širom Timočke Кrajine.

Što je najvažnije,  u ovoj oblasti radi jedan broj radnika na otklanjanju komunalnog smeća. Razgovarao sam sa nekim od njih i sa odgovornima iz komunalnih preduzeća. Svesni su rizika za zdravlje koje taj posao nosi sa sobom. Smeće je potencijalni vektor prenošenja zaraznih bolesti, pored  ostalog i korona virusa. Iako nemaju neke posebne preporuke oko zaštite od korona virusa imaju maske, rukavice i peru ruke koliko je to moguće češće.

Ali tu je potrebno još nešto što spada u ono – RADIMO ZAJEDNO PROTIV КOVIDA-19, a to je saradnja sa građanima. Bilo bi potrebno da građani kovid otpatke stavljaju u posebne, po mogućstvu crne kese i njih odvajaju od ostalog smeća iz kuće ili stana. One treba da odstoje 24 sata u domaćinstvu za koje vreme će korona virusi, ako ih ima u tim otpacima uginuti. Te kese ne smeju se stavljati u kontejnere koji su određeni za staklo i plastiku.

Što se tiče vas koji ste zaposleni u komunalnim preduzećima na otklanjanju smeća treba da preduzimate iste mere zaštite od kovida-19 kao i ostalo stanovništvo: Nosite maske u zatvorenom prostoru i tokom rada sa smećem, držite rastojanje od dva metra prilikom kontakta sa drugim osobama, izbegavajte da rukama dodirujete kovid smeće i često perite ruke vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Neka vas prati sreća!

U Rajcu, 24. jula 2020. godine,

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja