Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Kontrola kontrole!

Rajačka narodna škola zdravlja: Kontrola kontrole!

261
0

Najzad, posle 17 dana pauze zasedao je Krizni štab i priznao četvrtu ili petu pobedu kovida-19 nad narodom u Srbiji. Premijerka je poručila da su Krizni štab i administratori epidemije učinili sve što je do njih, ali narod neće da se vakciniše. I to je sve.

Zdravstveni plakat Rajačke narodne škole zdravlja, detalj, autor Paulina Aleksić

Piše: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Kovid-19 na drugoj strani, reklo bi se, ne likuje zbog pobede, ali se užurbano sprema za nove. On svoj pakleni plan “mašine za razmnožavanje“ sprovodi redovno. Poslednji izveštaj kaže da je u Srbiji bilo preko 7.000 novozaraženih i 50 umrlih. Možda je trebalo doneti odluku na Kiznom štabu da se istaknu zastave, u znak žalosti, na pola koplja. To je vešto izbegnuto, jer se postavlja pitanje da li bi i kada bi ih posle bilo moguće skinuti.

Rekoh, korona virus „mašina za razmnožavanje“ sprovodi svoj pakleni plan da inficira svakog osetljivog stanovnika Srbije. Profesor dr Branislav Tiodorović, jedan od štabskih epidemiologa, u očajanju je izjavio da će se to i dogoditi, ako se svi ne vakcinišu.

Narod neće da se vakciniše! Praktično, vakcinisanje je zamrlo. Ono je deset puta sporije od napredovanja zaražavanja i umiranja od kovida-19. Narod je između zdravlja izabrao bolest i smrt. Bolje je umreti od kovida-19, nego od vakcina! Na kraju sednice, predsednica Kriznog štaba je zavapila: „Neophodna je vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija… Vakcinaciju treba podići na obuhvat od 80 odsto svih starijih od 12 godina“. Da li je narod čuje?

Iz dalekog sveta stiže i vest da je predsednik obezbedio svom narodu jednu, prvu količinu novog, efikasnog leka protiv kovida-19, koji će se davati u infuziji, čija je cena, po dozi 5000 dolara!“ Eto odgovora kovidu-19: Ako ne možemo vakcinom, ubićemo te lekom. Pa šta…Razboljevaj se narode slobodno – lečićemo vas! Živela Srbija!

Mogućnosti za spas još uvek postoje. Vakcine su tu, treba se podići iz nemoći i dosade i ubrzati vakcinaciju. Ali to zavisi od (samo)odgovornosti pojedinca da sačuva i unapredi svoje zdravlje. Mora se svako suočiti sa kovidom-19, sabrati se i još jednom doneti važnu odluku da se vakciniše. Oni članovi Kriznog štaba koji su se nadali u povoljan ishod epidemije prepuštanjem naroda takozvanom imunitetu „krda“ ili lepše rečeno kolektivnom imunitetu – nema nigde! Zbog njih je Srbija na prvom mestu po broju zaraženih i umrlih. Naši administratori epidemije hteli su da se proslave kolektivnim imunitetom u borbi sa kovidom-19. To je bila zabluda i najveća greška, zasnovana na neznanju. Niko u svetu nije tu meru primenio, jer ona donosi velike žrtve.

Ali, pomenuh samoodgovornost od koje zavisi koliko će još onih koji ne žele da se vakcinišu promeniti svoju odluku i umesto bolesti i smrti izabrati život i zdravlje. Samoodgovornost ili odgovornost, kako želite, ukratko rečeno je polaganje računa pojedinaca ili grupa za svoje ponašanje u odnosu na druge pojedince ili grupe u zajednici koji se drugačije ponašaju. U našem slučaju radi se o odgovornosti prema vakcinisanju protiv korona virusa onih koji to neće ili na različite načine zabašuravaju da se vakcinišu. Tako na primer: oni koji ne žele da se vakcinišu, ako postave pitanje ko je odgovoran što se epidemija ne može zaustaviti, doći će do odgovora: „Oni koji odbijaju da se vakcinišu“. To je naučna istina i iskustvo koje je izvan politike, prihvatljivi za svaku osobu koja želi da se odgovorno ponaša u društvu u kome živi.

A sada da se vratim naslovu ove priče o zdravlju. Konačno je, na kratkoj sednici Kriznog štaba doneta i kratka odluka da se borba sa epidemijom nastavi, da je ono što je do sada preduzimano dobro, uz neki dodatak, jedino što nedostaje je, nedovoljna stroga kontrola preduzimanja mera protiv kovida-19.  Zato će se povećati broj kontrolora i pooštriti kontola nad preduzimanjem mera zaštite protiv koorna virusa. Ali gle čuda? Biće angažovan veći broj kontrolora, da bi kontrolore mogli kontrolisati kontrolori! Verovatno neće biti izostavljeni i potkazivači koji su sa uspehom bili angažovani u prvom talasu epidemije kovid-19 u Srbiji.

U Rajcu, 6. oktobra 2021.