Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Ko suzbija epidemiju?

Rajačka narodna škola zdravlja: Ko suzbija epidemiju?

158
0

Ko suzbija epidemiju? Ili je, možda, bolje reći: Ko je toleriše.

Ilustracija; pixabay.com

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja  

Ko toleriše epidemiju, taj je i podržava. Epidemija se mora suzbiti! To je jedini i njvažniji cilj i smisao protivepidemijskih mera, bez obzira o kojoj je epidemiji reč. Ili, ako se toleriše stanje koje se skodnevno objavljuje na sajtu Ministarstva zdavlja i u medijima, kao Izveštaj o epidemiološkoj situaciji kovida 19 u Srbiji, koje se ne može promeniti, onda je to nešto novo i drugo – endemija kovida 19, odnosno nekog od njegovih mutanata, u ovom slučaju Omikrona. Epidemija se suzbija na jedan način, a endemija kontroliše na drugi.

Umesto da suzbijaju epidemiju, epidemiolozi se i dalje svađaju i tuže tražeći pravdu na sudu. U medijima je dostupna informacija o svađi i sudskom postupku između dr Predraga Kona i Dr Dejana Žujovića. Jedan je štapski epidemilog par exelance,  drugi protivnik svega što su Krizni štab i njegovi epidemiolozi, uključujući tu i dr Kon uradili.

Dok je Vlada u tehničkom mandatu, gde će biti ko zna koliko, verovatno sa njom i Krizni štab, postavlja se pitanje: ”Ko suzbija epidemiju ili, ko kontroliše endemiju lovida 19 u Srbiji”?

Kada bi podaci o endemiji HIV-a, tuberkuloze, bolničkih infekcija, zarazne žutice, crevnih zaraza  ili nekih drugih zaraznih bolesti bili prikazivani svakodnevno bilo bi više smrtnih slučajeva nego od infekcije Sars-CoV-2. Posebno od bolničkih, tzv. intrahospitalnih infekcija među kojima su najgore sepsa koja je česta u XXI veku.

Mnogo je razloga da se epidemiolozi ne svađaju nego da sarađuju i dogovaraju se šta da rade da bi narod manje stradao od zaraznih bolesti.

U poslednje dve i po godine, srpski epidemiolozi se nisu nijednom sastali! Nisu se sastajale ni Epidemiološka komisija pri Srpskom lekarskom društvu ni Republička komisija za zarazne bolesti, u kojoj se takođe nalaze i epidemiolozi, koja je propisana Zakonom o suzbijanju zaraznih bolesti u Srbiji.

Neka se u ovom “tehničkom trenutku i vakuumu vlasti” sastanu i započnu pravi način i pronađu pravi put kako zaustaviti epidemiju kovida 19 u Srbiji i uspostavi kontrola nad zaraznim bolestima.To bi bio njihov najvažniji zadatak i smisao postojanja.

U Rajcu, 2. juna 2022. godine