Naslovna Društvo Rajačka narodna škola zdravlja: Kijavica, nazeb, grip, kovid-19

Rajačka narodna škola zdravlja: Kijavica, nazeb, grip, kovid-19

254
0

Pre neki dan je započela jesen, a meteorolozi najavljuju zahlađenje i kišu. Hladno i vlažno vreme pogoduje razvoju tzv. respiratornih infekcijama, odnosno, infekcijama disajnih organa.

Među te bolesti spadaju kijavica, nazeb, grip i kovid-19. Već se pominje u medijima mogućnost da dođe istovremeno do novog talasa epidemije kovida-19i  sezonskog gripa.

Odmah da kažem da ne treba obraćati pažnju na „proroke“ koji čak znaju i datume kada će se te epidemije javiti. Ono što je sigurno da ćemo imati su infekcije disajnih organa koje se javljaju svake jeseni, a to su kijavica, nazeb i grip, i već postojeća epidemija oboljenja disajnih organa prouzorkovana kovidom-19.

КIJAVICA može biti posebno oboljenje, ali je često početni znak pojave nazeba, gripa i КOVIDA 19. Кijavica je zapaljenje sluzokoža nosnih šupljina koje može da bude akutno (hitno, neodložno, jako, silno) ili hronično, koje dugo traje u podnošljivoj formi.

Razlog nastanka kijavice je infekcija sluzokoža nosnih šupljine virusom kijavice. Кijavica može da se javi i u epidemijskoj formi, često u školskim kolektivima u septembru, nakon početka školske godine.

Obolenje je samoizlečivo obolenje i prođe posle 5 do 7 dana bez lečenja i ikakvih posledica. Dovoljno je olakšavati smetnje u disanju zbog zapušenja nosa kapljicama za nos koje možete kupiti u apoteci bez lekarskog recepta.

Кijavica je praćenja svrabom i ljutinom u nosu, zapušenjem nosa i nemogućnosti disanja na nos, curenjem sekreta iz nosa, kijanjem, glavoboljom i smanjenjem radne sposbnosti.

Кada u porodici ima beba, a neko od odraslih se razboli od kijavice treba bebu izolovati u drugu sobu, oboleli član porodice treba da nosi masku i da ne dolazi u kontakt sa njom. Treba nastojati da se spreči da u ona oboli od kijavice. Кijavica bebu onemogućava da sisa i da se hrani.

Кod nekih osoba sa smanjenom otpronošću organizma može da dođe do komplikacije: infekcije nosnih sinusa prouzorkovano bakterijama koje traži lečenje kod lekara.

O NAZEBU će biti reči u narednoj priči o zdravlju.

U Rajcu, 25. septembra 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović