Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Homo epidemiologicus

Rajačka narodna škola zdravlja: Homo epidemiologicus

134
0

Ne mutiraju samo virusi – mutiraju i ljudi. Homo sapiens je posle 80 godina 20. veka više puta mutirao.

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja  

Pod uticajem antibirokratskih pokreta, pokreta za demokratiju, pravdu i ljudska prava i pravilnu raspodelu materijalnih bogatstava, mutirao je Homo sapiens u Homo politicus i Homo economicus, da bi se na početku novog milenijuma potpuno povukao iz opticaja u narodu, slično virusu SARS‐CoV‐2, koji je stigao u Evropu i Srbiju iz Vuhana. Njegove mutacije tokom epidemije kovida 19, došle su dotle da je sada u opticaju čovek Homo serbicus pseudoepidemiologicus inexpertus. To je osoba koja se bavi epidemiologijom, a da o epidemiologiji ima oskudna ili nikakva znanja.

Tokom protekle godine takvi „epidemiolozi“ su se bavili suzbijanjem epidemije SARS‐CoV‐2 u Srbiji i doterali dotle u toj borbi da je sada u toku peti ili šesti talas epidemije (prim. aut. Zoran Radovanović) sa „uspehom“ od nešto više od 16. 000 mrtvih (preko 50. 000 prema Radovanoviću) i endemizaciji ove opasne smrtonosne bolesti. Pre nepunih mesec dana predsednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, proglasila je pobedu nad kovidom-19 u Srbiji.

U poslednjih nekoliko dana stalno se pojavljuje u izveštajima u medijima da se u Srbiji javlja po jedan smrtni slučaj dnevno i smrtnost od virusa SARS‐CoV‐2 od 0,80. Ako su podaci tačni, onda zaista nema u Srbiji epidemije.

Kada je kraj epidemije neke zarazne bolesti? Postoje tri stava:

  1. Kada od poslednjeg slučaja prođe onoliko dana koliko iznosi dve dužine inkubacije neke zarazne bolesti. U ovom slučaju, dve inkubacije za kovid- 19 su 28 dana, ili najmanje 20 dana. Kod nas još uvek ima nekoliko stotina novootkrivenih na dnevnom nivou. Znači, još nije kraj epidemije.
  2. Kada u nekoj zajednici zahvaćenom virusom nema više  nijednog slučaja zarazne bolesti, a svi članovi u zajednici su vakcinisani (očigledno je da se to ne odnosi na Srbiju) i
  3. Kada političari i narod proglase da su pobedili epidemiju (to je naš slučaj).

U našoj zemlji epidemiju su suzbijali POLITIČARI I NAROD. Ako narod kaže dosta je izolacije, Krizni štab donosi odluku da se izolacija prilagodi potrebama naroda. Ako narod kaže „dosadiše nam maske“, Krizni štab i tu napravi ustupke i ublaži meru prema željama naroda. Uostalom, ni predsednik nikada ne nosi masku. Ako narod kaže nećemo da se vakcinišemo, prekida se masovna imunizacija. Nije ni potrebna. Predsednik je iz Amerike nabavio čudotvoran lek koji briše viruse kao gumicom. Ako narod kaže dosta je ove epidemije, Kizni štab proglašava da je kraj epdemije.

Sve vreme epidemiolozi su ćutali. Može se reći da su ove dve i po „godine ćutanja“ za ustanove koje se bave epidemiologijom i epidemiologe Srbije, kojih ima stotinak, nedovoljan broj da se nose sa epidemijom kakva je kovid-19. Ovo je važno imati na umu kada su mediji objavili vest da se u svetu u 20 zemalja pojavila epidemija majmunskih boginja, a „Politika“ je u svom članku najavila mogućnost da se ta bolest pojavi i u našoj zemlji u obliku epidemije.

„Batut“ je objavio uputstvo kako ćemo se ponašati u slučaju pojave majmunskih boginja sa „dežurnim epidemiologom na telefonu“ i spiskom simptoma majmunskih boginja, moguće nove epidemije gde zdravstveni nadzor nad slučajem oboljenja počinje sa preporukom „javi se na telefon“.

Kada se radi o Homo epidemiologicusu to je svako onaj ko želi da se meša u borbi protiv epidemije zaraznih bolesti a za to nije kompetentan.

U „Kovid rečniku SANU“ stoji da je epidemiolog lekar specijalista epidemiologije. Epidemiolog je lekar koji proučava zarazne bolesti kako one nastaju, kako se šire, prenose i kako se mogu sprečititi (unicef.org). On to može biti kao „epidemiolog iz svoje kancelarije“, kao „epidemiolog poderanih cipela“ koji radno vreme provodi na terenu u žarištu epidemije i u našem slučaju, kao „dežurni epidemiolog na telefonu“.

Poslednja vrsta epidemiologa su „instant epidemiolozi“ nastali u epidemiji kovida 19 u Srbiji. Njihovi homolozi su poseban soj mutant, Homo serbicus pseudoepdemiologicus inexpertus-i, svi oni takvi koji su se bavili suzbijanjem epidemije tokom dve i po godine izjavama i člancima u medijima u novinama i na portalima, na Kriznom štabu, u Skupštini Srbije, i na svakom mestu, pokazujući na svakom koraku da su ti „mutanti“ Homo sapiensa mešavina Homo politicusa  i Homo oeconomicusa koji ne znaju i ne mogu se rvati sa bilo kojom epidemijom zarazne bolesti.

Bilo je tu i lekara drugih specijalnosti, veterinara, pravnika, profesora raznih struka, ekonomista, sociologa, psihologa, matematičara, fizičara, hemičara, inženjera, nadrilekara, poslanika, odbornika, školovanih i laika i dr. Svako od njih je „znao“ sve o virusu prouzrokovaču epidemije, šta je i kako je nastao, kako se širi, o vakcinama i njhovom delovanju na organizam čoveka i još puno toga, jedino niko od njih nije znao kako da zaustavi širenje virusa i okonča epidemiju. Njihovo bavljenje epidemijom bilo je radi lične promocije, sticanja i potvđivanja ličnog identiteta i ugleda u društvu i ličnih političkih i ekonomskih interesa.

U susretu sa majmunskim boginjama, ako one dođu u Srbiji, ta se greška iz suzbijanja epidemije Kovid- 19 u Srbiji ne bi smela ponoviti.

U Rajcu, 30. maja 2022. godine