Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: Hladno i кišovito vreme, stambeni uslovi i vaкcinacija

Rajačka narodna škola zdravlja: Hladno i кišovito vreme, stambeni uslovi i vaкcinacija

323
0

Pogoršanje vremena, kiša u nizinama i sneg na planinama doveli su u prvi plan stambene uslove i stanovanje kao važan epidemiološki činilac u vezi epidemije kovida-19 u Srbiji. Posebno je taj činilac važan u gradovima gde živi najveći broj stanovništva u Srbiji i gde postoji okupljanje više ljudi u zagrejanim zatvorenim prostorima kada je spoljna temperatura niska i kada je vreme kišovito.

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

U epidemiološkoj situaciji kakva je sada u Srbiji, i naravno u Timočkoj Кrajini, kada se na dnevnom nivou zaražava desetak hiljada novih osoba i kada umire pedesetak i više zbog posledica infekcije korona virusa, potrebno je više opreznosti nego inače i doslednije primenjivanje mera zaštite da bi se sačuvali život i zdravlje.

U dosadašnjem toku epidemije infekcije korona virusom malo je pažnje posvećeno stradanju porodica koje su desetkovane tokom epidemije. Кorona virus pojavljuje se u obliku porodičnih epidemija širom zemlje. Lično znam nekoliko porodica u kojima su bolovali po nekoliko članova i u kojima su jedan i više preminuli od posledica kovida-19.

Najveća šteta je nanesena onim porodicama u kojima su deca ostala bez jednog ili oba roditelja. O tome najrečitije govori jedna priča iz „crvene zone Batajnice“: Prošle nedelje u jednom danu umrli su muž i žena, oboje nevaкcinsani. Ona 1984. a on 1976. godište. Zamislite tu porodicu i tu decu кoja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja (Dr Tanja Adžić Vukićević)“. Takvih priča ima i u bolnicama u Nišu, Кruševcu, Zaječaru i drugde.

Ali da se vratim porodicama u Srbiji pred nastup šest nezdravih jesenje – zimskih meseci. Putevi dospeća kovida-19 u srpsku porodicu tokom epidemije koja je u toku, brojni su i često tajanstveni i nepoznati, isto toliko koliko je i laicima jasno da se porodica može zaraziti korona virusom lako i jednostavno. U jesenje – zimskom periodu, vreme boravka u vašim toplim domovima u toku dana, znatno će se produžiti nego što je to bilo u vreme proteklih lepih, sunčanih dana kada ste veći broj sati u toku dana provodili na otvorenom prostoru i kada su prozori na vašim prostorijama za stanovanje bili širom otvoreni.

Okupljanje članova porodice i dugo vreme zajedničkog boravka na jednom mestu, u jednoj sobi, pred televizorom, u kuhinji ili trpezariji prilikom obedovanja, u dečjoj sobi u igri sa decom, uz dodatak komšija i prijatelja u poseti, znatno će pogoršati epdimiološku situacija u porodici i stvoriti uslove za zaražavanje kovidom-19. Vremenom, neko će se zaraziti, povećaće se broj obolelih, a nekima od vas biće i život ugrožen.

Srpske porodice su se lako zaražavale tokom epidemije kovidom-19. Različiti su razlozi za to: tesni i neudobni stanovi, siromaštvo, nepažnja i nebriga za zdravlje, nepridržavanjee mera zaštite od kovida-19,  neblagovremeno javljanje lekaru u slučaju prvih simptoma bolesti, ali i odluka Кriznog štaba da se neki od zaraženih kovidom-19, posle pregleda u kovid-ambulantama vrate kući u izolaciju ili da se, što je još gore, leče kod kuće. U takvoj situaciji, koja se ne može promeniti, postoji izlaz – vakcinacija nevakcinisanih članova porodice.

Imao sam priliku da vidim da ima porodica od nekoliko članova, u kojima su jedan ili dva vakcinisana, oni drugi nisu i neće ni po koju cenu. Sada je vreme da se okupite,  porazgovarate zajedno o situaciji u kojoj se nalazite u odnosu na mogućnost infekcije kovidom-19 i donesete jednu od najvažnijih odluku u životu, da se, u saglasju sa vašim lekarom – svi vakcinišete. Tako ćete na najbolji način, dočekati zdravi, veseli i svi na broju –  proleće!

U Rajcu, 10. oktobra 2021.