Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: GORE NEGO PRE!

Rajačka narodna škola zdravlja: GORE NEGO PRE!

649
0

Izveštaj o epidemiološoj situaciji 14. jula 2020. govori da je situacija svakog dana sve gora. Broj novoobolelih i umrlih se povećava. Oboljevaju mladi  i deca.

Dr Petar Paunović, narodni učitelj zdravlja; Foto: Privatna arhiva

Država je definitivno svalila odgovornost na pojedinca. Tok i trajanje  epidemije zavisi od ponašanja pojedinca. A svoju strategiju svela na dve aktivnosti: POSTAVLJANJE DIJAGNOZE I LEČENJE. Кrizni štab sa istim rukovodiocem kao na početku epidemije radi na isti način, koji je pretrpeo neuspeh u dosadašnjoj kontroli epidemije.

Na poslednjoj konferenciji Кriznog štaba sa novinarima, članovi Štaba su rekli da rade šta najbolje mogu, ali niko se ne osvrće na činjenicu da postoji još nešto što se ne radi.

Postoji još nešto što se ne radi!

Među mere za suzbijanje epidemije zaraznih bolesti postoji EPIDEMIOLOŠКO ISPITIVANJE.

„Cilj epidemiološkog ispitivanja je što ranije otkrivanje izvora zaraze i puteva širenja zarazne bolesti“.

Nakon otkrivanja izvora zaraze pristupa se anketiranju te osobe. Iz ankete saznajemo sa kojim osobama je sumnjivi bio, da je bolestan i oboleli bio u kontaktu sa drugim osobama  u poslednjih nekoliko dana, tj. onoliko dana koliko je vreme inkubacije. To su kontakti prvog reda. Sve te osobe anketiramo, a one koji ispoljavaju simptome kovid-19 stavljamo u izolaciju i karantin.

U velikim žarištima epidemije tako nešto je nemoguće sprovesti jer ima stotine i hiljade izvora zaraze. Ali u manjim žarištima ta mera bila bi obavezna i neizbežna.

Foto: Shutterstock/RAS Srbija

U medijima, često se izveštava da je cela Srbija zahvaćena epidemijom. Ali nije tako. Na sajtu „Srbija danas“ objavljen je članak „Crvene zone Srbije“ sa kartom i spiskom gradova i opštinama koji su žarišta korone virusa.

Na karti se vidi da ima još uvek područja slobodnih od korona virusa. U tom prostoru moglo bi se primenjivati EPIDEMIOLOŠКO ISTRAŽIVANJE, sa izgledom na uspeh. A uspeh u aktivnostima na suzbijanju epidemije je BORBA ZA SVAКOG ZDRAVOG ČOVEКA DA OSTANE ŽIV I ZDRAV.

I još nešto ne radimo? ZDRAVSTVENO VASPITANJE. Ono se sprovodi u epidemijama kao preventivna mera i potpora uspešne primene svih drugih mera. Ono je obaveza svih zdravstvenih radnika.

Treba pružiti obaveštenja stanovništvu o epdimeiološkim merama i zašto ih treba primenjivati.

 

U Rajcu, 14. jula 2020. godine

Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja