Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: DVE NEPRIJATNE VESTI

Rajačka narodna škola zdravlja: DVE NEPRIJATNE VESTI

1321
0

Za one sa područja Timočke krajine koji se bave kovidom-19, ili barem za Zaječarce, dolazak na prostor jugoistočne Srbije profesora doktora Branislava Tiodorovića, jednog od onih koji se često viđa na konferencijama za novinare Кriznog štaba, zaduženog za kretanje i kontrolu epidemije kovida-19, definitivno je obeležio prošlu nedelju u Zaječaru.

Prof. dr Branislav Tiodorović; Foto: Tanjug

Prof. dr Branislav Tiodorović  posetio je Zdravstveni centar, Gradsku upravu Zaječar, prisutvovao konferenciji na kojoj je govorio šta i kako treba raditi na suzbijanju epidemije korona virusa na području Timočke Кrajine i pohvalio je rad zdravstvene službe i lokalne samouprave.

Na konferenciji je učestvovala i dr Jelena Cvetković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru koja je podnela izveštaj o epidemiološkoj  situaciji na području Timočke Кrajine. Slučaj je hteo da njen susret sa prof. dr Tiodorovićem bude susret đaka i profesora. Dr Tiodorović je bio mentor pomenutoj doktorki dok je specijalizirala epidemiologiju na Institutu za javno zdravlje u Nišu.

Sa njim je razgovarala, kako reče, „formalno i neformalno“, veoma zadovoljna tim susretom. Ali ostaće zabeleženo, da prof. dr Tiodorović ne nađe vremena da usred epidemije korona virusa i kada je Zaječar jedno od žarišta epidemije poseti Zavod za javno zdavlje „Timok“ u Zaječaru i u neposrednom susretu razgovara sa ekipama Zavoda, da ih iz prve ruke uputi šta da rade, ohrabri i pokudi, ako treba; kao veliki stručnjak preventivne medicine i pedagog.

Imao sam prilike u životu da upoznam ljude od nauke i  struke koji su veoma poštovali svoje učitelje. U nekim složenim sutuacijama i pred složenim stručnim problemom neko bi od njih  pomislio ili rekao, javno, da svi čujemo:“Šta bi sada rekao moj učitelj taj i taj?“ ili, „da li bi tako uradio moj učitelj?“

Pokrenut tom idejom, postavih sebi pitanje šta bi sada rekli  njegovi prethodnici iz legendarnog niškog Pasterovog zavoda, koji ove godine obeležava 120 godina postojanja i rada.

Na primer, dr Stuparević, direktor Pasterovog zavoda u Nišu,  tridesetih godina 20. veka, koji je ostavio dubog trag u zdravstvenoj kulturi Timočke Кrajine radeći na suzbijanju endemskog sifilisa, malarije, crevnih zaraznih bolesti i tuberkuloze.

U to vreme, preteča današnjeg Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru bio je Dom zdravlja, kojeg je, pored dr Stuparevića, kasnije pred Drugi svetski rat posećivao često dr Mladen Hadži-Pavlović, takođe direktor Higijenskog zavoda u Nišu, a posle rata prof. Zorka Perošević, epidemiolog i drugi.

Na kraju, kako bi ocenio ovaj postupak aktuelni direktor Intituta za javno zdravlje u Nišu, prof. Miroslav Stojanović koji je Zaječarac. To je ta prva neprijatna vest u vezi epidemije kovida-19.

Druga neprijatna, ali mnogo neprijatnija i zabrinjavajuća vest je članak u listu „Danas“ od 30. jula o Кriznom štabu, njegovom sastavu i statusu i zaduženjima u njemu pojedinih članova. Prosto je neverovatno da je telo formirano na osnovu Zakona o vladi, umesto na osnovu Zakona o suzbijanju zaraznih bolesti.

Na osnovu tog Zakona, postoji Republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, sastavljena od profesionalaca, o kojoj ne beše pomena tokom svih ovih pet meseci borbe protiv kovida-19.  Ona je suvišna, umesto da je to Кrizni štab.

Najveći broj članova Кriznog štaba nema veze sa medicinom. Improvizovan po sastavu, Кrizni štab povlači diletantske, nestručne, improvizovane poteze protiv kovida-19, a rezultat toga je odugovlačanje i prolongiranje, bez kraja, toka epidemije.

Iz svega što se o tome zna, Кrizni štab nema prava da donosi odluke, osim preporuka. Eto, to je druga neprijatna vest u vreme kada protestvuje više hiljada lekara i drugih istomišljenika, tražeći promene u Кriznom štabu, koje Predsednik proglasi neradnicima i kibicerima, a prof. dr Darija Tepavčević Kisić da nisu stručni da ocenjuju rad Кriznog štaba jer se ne bave zaraznim  bolestima! To je druga neprijatna vest sa kojom želim da vas upoznam.

Кada se radi o neposeti prof. dr Branislava Tiodorovića, člana Кriznog štaba za suzbijanje kovida-19, Zavodu za javno zdavlje „Timok“ u Zaječaru, ostaje da on sam proceni koliko je to bilo potrebno.

Zavodu  za javno zdavlje „Timok“ u Zaječaru je oduvek bilo važno da ga posete stručnjaci preventivne medicine iz pomenutih Instituta u Nišu i Beogradu, da bi proverili da li dobro radimo i da li se nalazimo na dobrom putu ka zaštiti i unapređenju zdravlja naroda Timočke Кrajine.

U Rajcu, 30. juli 2020. godine

    Pripremio: Dr Petar Paunović, učitelj zdravlja