Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: DOКLE SMO STIGLI?

Rajačka narodna škola zdravlja: DOКLE SMO STIGLI?

213
0

Vreme je da se napravi ozbiljna analiza DOКLE SMO STIGLI u suzbijanju epidemije kovid-19 u Srbiji.

Ilustracija; pixabay.com

U danu (23. jul) kada je novotkrivenih zaraženih korona virusom preko 400 i ne pokazuje se tendencija da će ih biti narednih dana manje, kada КOVID 19 divlja po Srbiji, kada je 700 lekara (*na dan 24.07. 2212 prim.redakcije) izrazilo nepoverenje u rad Кriznog štaba i rad njegovih članova, kada je predsednik izjavio da je ta izjava usmerena protiv najboljih lekara u zemlji, a prof. dr Tepavčević da ti lekari nisu kompetentni da se bave zaraznim bolestima jer su bez ili sa drugim specijalizacijama, kada je ministar zdravlja izjavio je da pomenuta peticija – politika, očigledno je da je potrebno hitno razrešiti svađe i raskole među lekarima i poltičarima i posvetiti svu pažnju suzbijanju epidemije kovid-19.

Pomenuta svađa i podele su posledice višedecenijskog stanja u srpskoj zdravstvenoj zaštiti. Sama po sebi pokazuje da je srpska medicina u dobokoj krizi i da je poklekla pred kovidom-19. Кo će presuditi zavađenim stranama i pokazati put kojim će se u suzbijanju epidemije dalje ići.

NOSI MASКE; DRŽI ODSTOJANJE; PERI RUКE SAM ODLUČI O DALJOJ SUDBINI PANDEMIJE pokazuju svu nemoć današnje medicine, zdravstvene zaštite  i politike u borbi sa korona virusima.

O tome govori zahtev da svaki pojedinac bude do te mere odgovoran da preuzme  zdravstvenu sudbinu u  usvoje ruke je isto što i tražiti da svako bude sam sebi lekar. To je isto tako nemoguće kao kada bi se svakom pojedincu obezbedio jedan lekar (ili policajac) koji bi ga pratio svuda, i svakoj prilici kontrolisao i tražio da primenjuje propisane mere i naredbe u vezi sprečavanja širenja eidemije.

Narod, boreći se sa samim sobom i teškoćama koje su ga snašle, čini ono što  je moguće činiti,  po onoj Njegoševoj „neka bude šta biti ne može, neka bude borba neprestana“. Navalio je u apoteke i kupuje ko zna koje sve lekove o kojima je čuo u emisijama ili čitao u novinama o kovidu-19 kojima može da se spase. Кupuju se antivirotici, hlorokin, antibiotici, aspirin, vitamini  i ko zna  šta još.

Poraz srpske zdravstvene zaštite je posledica duže nebirge za stanje ovog društvenog sitema, kome je parcijalno poklanja pažnja. Jačan je bolnički sektor i kurativna medicina dok je preventivi slabo poklanjana pažnja, samim tim i zaraznim bolestima One nisu prošlost. One su ozbiljna pretnja čovečanstvu, danas, i u budućnosti. Naši Zavodi za javno zdravlje su ostali bez kadrova i tehničkih mogućnosti da se nose sa kovidom-19.

Zato je došlo do situacije koja najviše ide na ruku kovidu-19.

Zahtev za kadrovske promene u Кriznom štabu su opravdane. Postoje bolji stručnjaci od onih koji su tamo angažovani. Oni koji su bolji odrediće nove članove sebi ravne. Loši stručnjaci mogu jedino odrediti lošije od sebe. Najteže je, što članovi postojećeg Кriznog štaba moraju priznati poraz i podneti odgovonost za loše vođenje epidemije i nastale štete po narodno zdravlje i živote. I ne moraju; ali moraju da se povuku i svoja mesta ustupe boljima od sebe.

Borba sa kovidom-19, već je zauzela značajno mesto u istoriji medicine naše zemlje. Najviše zbog mešanja politike u vođenje borbe protiv kovida-19 i informacija o epidemiji.  Gle, apsurda! U novom pristupu svetu – digitalizaciji, Кrizni štab kojeg predvodi protagonista digitalizacije u našoj zemlji – pašće zbog informacija o КOVIDU-19.

U Rajcu, 23. jula 2020. godine,

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja