Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: BUDITE STRPLJIVI!

Rajačka narodna škola zdravlja: BUDITE STRPLJIVI!

202
0

„To je najteže“, reći ćete. Ali, u ovoj zdravstvenoj krizi, pred trećim naletom korona virusa, to je najpotrebnije.

Život se ubrzava, pored ostalog i zbog svega onog što se događa u kovid krizi. Кovid-19 gazi sve pred sobom. Sve barijere je do sada porušio, a ono što bi stvarno pomoglo nemamo: lekove i vakcinu.

Svima je dosadilo pozivanje kovid administracije i kovid stručnjaka na odgovornost pojedinaca, poštovanje antikovid mera, posebno nošenje maske, pretnje kaznama i kažnjavanje i dr.

Proglasili su da je u toku treći talas kovid-19 epidemije. Кada je reč o tome koliko će sve ovo trajati, niko ne zna da kaže.

Računajte da kada bude prošao poslednji slučaj oboljenja, moraćemo da sačekamo još 28 dana pa da kažemo: Završila se epidemija.

U takvoj situaciji nisam čuo da je neko pomenuo da u svakoj, pa i ovakvoj životnoj krizi potrebno je imati – STRPLJENJE. Pozivaju nas i predlažu da naučimo da živimo sa kovidom-19. To znači da prihvatimo epidemiju kao stvarnost, da je prihvatimo i pomirimo se sa njenim postojanjem.

Danas, o porodičnom vaspitanju teško je verovati da se strpljenje uopšte izgovara. Posle ratova, sorošovska propaganda je ponudila – toleranciju kao izlaz iz društveno političke krize koja je nastala posle bombradovanja Srbije. Organizovane su stotine i hiljade radionica sa decom po školama i odraslima o toleranciji. Ali, da li je isto značenje reči strpljenje i tolerancija?

Tolerancija je pomirljiv odnos, dopuštanje, priznavanje nečega. Tolerisati znači prihvatati, dopuštati, miriti se s čim.

Strpljivost je osobina onog koji je strpljiv. Strpljiv je onaj koji je sposoban da dugo, istrajno, strpljivo radi na nečemu, na rešavanju nekog problema i promene stvarnosti na bolje.

Znači, kada je reč o strpljenju treba reći da je ono vrlina. To ne znači biti statičan i nezainteresovan, čekati neku bolju priliku da nešto učinite za sebe, nego radom na sebi i protiv kovida-19 učinite ono što je najpotrebnije da se ne zarazite i ne obolite.

Ali treba u životnoj krizi kao što je ova, ne samo strpljivo se boriti protiv nje, nego i ne žuriti sa trošenjem novca, jer je on neophodno potreban u životnoj krizi.

Кada je reč o radu, radite predano, strpljivo i na najbolji mogući način sve što lekari preporučuju u borbi protiv korona virusa. Кada je reč o učenju, učinite sve što je do vas da decu vaspitate da budu  strpljiva i predano i strpljivo uče i usvajaju korisna znanja neophodno potrebna za život.

Eto, razmišljajte o strpljivosti i kovid krizi i pokušajte, ako imate decu, da im svojim primerom pokažete šta je strpljivost – vrlina i koliko se strpljivošću može doprineti pobedi nad kovidom-19.

U Rajcu, 25. oktobra 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelja zdravlja