Naslovna Društvo COVID-19 Rajačka narodna škola zdravlja: AJD` JOVO PONOVO!

Rajačka narodna škola zdravlja: AJD` JOVO PONOVO!

175
0

Posle svakodnevnog povećavanja broja obolelih od kovida-19 u Srbiji  i sednice Кriznog štaba 16. oktobra, došlo je do panike među njegovim stručnjacima.

Doneto je pet odluka, od kojih su neke odmah opovrgnute. Na primer: doneta je odluka da se maske nose stalno i na otvorenom prostoru, da bi se posle nepunih sat vremena ta odluka opovrgla, izjavom plave profesorice da to nije odluka već samo preporuka.

Očigledno je da su kovid stučnjaci Кriznog štaba, kao što su i do sada bili,  sputani u svome radu predlozima i odlukama vlastodržaca i da ne donose odluke koje se zasnivaju na jedinstvenom naučnom, epidemiološkom metodu u suzbijanju epidemija. Shodno tom pristupu, svako zašto mora da im svoje zato, odnosno svaka odluka mora da ima svoje stručno, naučno objašnjenje.

Ističe se opet značaj svemoguće, reklo bi se čarobne, maske, omrznute u narodu,  u sprečavanju širenja zaraze što nije tako, a zatim insistira na držanju odstojanja, higijenskom  ponašanju i samodogovornom zatvaranju u stanove i kuće.

Sve te mere, koje su standardne imaju svoj značaj i uticaj na širenje epidemije, ali je ne mogu prekinuti i zaustaviti. To se videlo i u pokušajima, bez uspeha,  da se  prvi talas obolevanja od korona virusa prekine i zaustavi. Pomenute mere donete na Кriznom štabu samo usporavaju tok epidemije, a njeno zaustavljanje odlažu na neodređeno vreme. Ima se utisak da neko namerno usporava i rasteže tok epidemije do ko zna kada, iz ko zna kakvih razloga i interesa.

Ove standarde mere u maloj meri sprečavaju širenje epidemije. Zato epidemija plamti u velikim gradovima, iz tih žarišta se poput šumskog požara širi po Srbiji, sagorevajući sve što je osetljivo na korona virus, osim onih koji su razvili toliko samoodgovornosti i predanosti da strogo primenjuju mere zaštite.

U iščekivanju vakcine Srbija polako ide ka razvijanju kolektivnog imuniteta, prepuštajući kovidu-19 svoje stanovnike, umesto da sprečava dalje razbolevanje stanovništva. Nema kraja epidemiji dok se napori zdravstva i zajednice ne usmere ka traženju izvora zaraze i postupcima sa njima.

Кovid ambulante i područni Zavodi za javno zdravlje ne traže izvore zaraze i njihove kontakte na terenu, prepuštajući onima koji se razbole da se sami jave  i potraže pomoć.

U Timočkoj Krajini, škole se dobro drže. Za sada nema u njima obolelih. Ako bi sprečili da u škole uđu oboleli i zaraženi korona virusom, škole bi mogle odoleti i naletu tzv. trećeg talasa kovida-19. Sve zavisi od dobre saradnje roditelja, nastavnika i đaka, koja tokom skoro sedam nedelja od početka školske godine bila odlična.

U situaciji kada se u Srbiji broj novoobolelih povećava iz dana u dan, a sigurno je višestruko veći od onog objavljenog  na zvaničnim sajtovima i u medijima, vlast u Srbiji koja direktno rukovodi Кriznim štabom, najavljuje ponovo zatvaranje škola od 1. i uvođenje karantina, a možda i policijskog časa od 8. novembra.

U Rajcu, 17. oktobra 2020. godine

Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja