Naslovna Društvo Radne akcije za lepše selo: Jabukovčani dali primer ostalima

Radne akcije za lepše selo: Jabukovčani dali primer ostalima [Foto]

2715
0

U Jabukovcu je u subotu organizovana velika akcija uređenja samog naselja, ali i svih prilaza selu.

Više od 60 Jabukovčana svih generacija učestvovalo je u subotnjoj akciji uređenja Jabukovca i šire okoline. Meštani ovog krajinskog sela, jednog od najvećih u opštini Negotin, čistili su juče parkove u centru sela, pijacu, staze pored puteva i ulica, ali i prilazne puteve ka Jabukovcu.

Prikupljena je velika količina raznog otpada, lišće u parkovima i pored puteva, plastične flaše i drugi otpad koje nesavesni pojedinci bacaju van prostora predviđenog za skladištenje smeća.

Grupa Jabukovčana bila je angažovana i na sečenju stabala i rastinja koje vozačima ometa vidike i ugrožava saobraćaj na putu ka Dupljanu.

“Očišćeni su svi parkovi u centru, uklonjen najveći deo otpada, plastične flaše od centra Jabukovca do deponije, od prilaza Jabukovcu iz pravca Štubika. Na kraju je ostalo vremena i za uklanjenje većih stabala koji su izrasli u koritu reke Skočke kod mosta i kod Doma penzionera. Naravno, ostalo je još posla oko uklanjanja raznog otpada koji je jedan deo nesavesnih meštana ostavio iza sebe ili bacio gde mu nije mesto”, kaže dr Radivoje Petrikić iz Fondacije Jabukovac, inače partner u advokatskoj kancelariji CMS, jednoj od najvećih u svetu.

Fondacija Jabukovac je osnovana 2016. godine sa ciljem obnove, rekonstrukcije, izgradnje objekata svih vrsta infrastrukture, sportskih igrališta i objekata od značaja za razvoj, a posvećena je i poboljšanju uslova za život svih meštana ovog sela.

Zahvaljujući angažovanju Fondacije, meštana i dijaspore, ali i lokalne samouprave, uređeni su i sanirani brojni objekti u selu. I tu se nije stalo, pokrenute su i brojne humanitarne i akcije prikupljanja sredstava kojima se dodatno unapređuje život meštana.

I novom akcijom uređenja sela i okoline Jabukovčani su još jednom pokazali spremnost da za dobrobit sela ostave svoje poslove i ličnim primerom pokažu kako se domaćinski odnositi prema rodnom selu.

“U današnje vreme, nažalost, ne podrazumeva se ili je retko da se nešto učini za javno ili opšte dobro ili doprinese nekom opšte korisnom i humanom cilju, a svi oni koji su danas učestvovali u bilo kom obliku pokazali su da se privrženost i briga o svom rodnom mestu i mestu u kome žive pokazuje i ličnim angažmanom i radom. Zaista možemo da budemo zadovoljni odzivom i onim što je danas urađeno i veliko hvala svima koji su učestvovali. Posebno hvala đacima i omladini ali i onima koji su svojim motornim testerama, traktorima, kamionima i radnim mašinama omogućili uklanjanje otpada ili olakšali rad. Hvala i onima koji su svojim donacijama u novcu, gorivu, kroz kupovinu pića i hrane dali svoj doprinos i podržali akciju”, ističe dr Petrikić najavljujući nove akcije na uređenju sela već na proleće 2022.