Naslovna Politika Lokalni izbori 2021. PUPS i Vlaška stranka pozvale na bojkot

PUPS i Vlaška stranka pozvale na bojkot

1105
0

Nakon što im je Upravni sud odbacio prigovore izborni štabovi Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Vlaške stranke pozvali su svoje potencijalne glasače na bojkot lokalnih izbora.

PUPS i Vlaška stranka navode da će bojkotovati izbore za odbornike u Skupštini opštine Negotin zakazane za 17. oktobar zbog toga što su u njihovim slučajevima „prekršena izborna prava, počev od kršenja povrede prava kandidovanja, zloupotrebe prava na glasanje, zbog sastavljanja netačnih biračkih spiskova i svesnog uništavanja dokumenata o glasanju“.

“PUPS – Milan Кrkobabić, pošteni savezni građani Negotina je otpočeo sa radnjama za opšti bojkot lokalnih izbora imajući u vidu da su za izbor predsednika opštine i čelnih ljudi, kandidovani kadrovi sa podrškom fantomskih političkih stranaka koje godinama ne postoje u Negotinu niti će ikad postajati“, navodi se u saopštenju OO Partije ujedinjenih penzionera.

I u Vlaškoj stranci, jedinoj manjinskoj koja je podnela svoju izbornu listu, navode da će zbog „permanentnog kršenja prava i sloboda građana i diskriminacije Vlaške stranke kao nacionalne manjine“ celokupan materijal vezan za „sprečavanje izbornih, ljudskih i manjinskih prava, kao i izbornih prava manjinske grupe“ proslediti Evropskom  sudu za ljudska prava u Strazburu.

„Vlaška stranka se pridružuje opštem bojkotu lokalnih izbora, zbog subjektivne zloupotrebe prava propisanih Zakonom o lokalnim izborima i posebno zbog sprečavanja fraudaloznog prava od strane jedinice lokalne samouprave i Opštinske izborne komisije Negotin“, navodi se u saopštenju Vlaške stranke.

Obe stranke pozvale su svoje glasače da u nedelju 17. oktobra ne izađu na izbore.