Naslovna Kultura Publikovani „Dnevnički zapisi generala Jovana Miškovića“ u izdanju negotinskog Arhiva

Publikovani „Dnevnički zapisi generala Jovana Miškovića“ u izdanju negotinskog Arhiva

755
0

Istorijski arhiv Negotin publikovao je “Dnevničke zapise generala Jovana Miškovića (1865-1907)”, u tri toma i na skoro 2.000 stranica.

Jedan od najznačajnijih srpskih oficira koji su “svojim delovanjem u vremenu u kome su živeli ostavili neizbrisiv trag”, pored srpskih vojvoda Radomir Putnika, Živojina Mišića, Petra Bojovića i Stepe Stepanovića, svakako su i akademici i generali Živko Pavlović, Stevan Bošković i najsvestraniji, a po Jovanu Cvijiću i jedan od najobrazovanijih, Negotinac Jovan Mišković, general srpske vojske i predsednik Srpske kraljevske akademije.

Mišković, rođen u Negotinu 1844. godine, obavljao je kao oficir sve komandne i druge dužnosti u vojsci. U srpsko-turskim ratovima bio je komandant  Čačanske, Užičke brigade, komandant Knjaževačke vojske, načelnik Štaba Timočke vojske, načelnik Operativnog odeljenja Vrhovne Komande, komandant Drinske divizije, načelnik Glavnog generalštaba.

Ministar vojni bio je dva puta i tada je reformisao srpsku vojsku, Glavni generalštab, Vojno ministarstvo i Vojnu akademiju, čime je postavio temelje moderne srpske vojske.

“Dnevnici našeg istaknutog Negotinca, generala među akademicima i akademika među generalima, Jovana Miškovića, sadrže preko 6.000 rukom ispisanih listova, i kao takvi, kvalitativno i kvanitativno predstavljaju pravu riznicu kojom treba da se ponosi svaka nacija, a ponajviše naš Negotin. Ovom prilikom Arhiv u Negotinu, nakon tri godine stručnog priređivanja, izdaje ove rukopise u tri toma na gotovo 2.000 stranica, i kulturno dobro od izuzetnog značaja, koje je dugo vremena bilo u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao primaran istorijski izvor dokumenata od neprocenjive vrednosti, iznosi pred stručnu i širu čitalačku javnost”, kaže urednik ovog izdanja, Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Pored vojne karijere, Jovan Mišković, bio je i plodan stvaralac i autor brojnih dela iz vojne geografije, taktike, vojne istorije i drugih naučnih oblasti, među kojima su najznačajnija: „Putovanje po Srbiji“, „Hidrografija nezavisne kneževine Srbije“, „Rat Srbije sa Turskom 1877/1978.“, „Kosovska bitka“.

“Imamo čast i dužnost da, pre svega izrazimo zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije što je prepoznalo potrebu za objavljivanjem ovih dokumenta i finansijski podržalo ovaj projekat. Ovom prilikom se zahvaljujemo i Arhivu SANU, na podršci u realizaciji ovog projekta, koji nam je učinio dostupnim ovu arhivsku građu, u originalnom rukopisu i delom u prekucanom tekstu, te time omogućio Istorijskom arhivu u Negotinu njeno korišćenje i na stručan i adekvatan način njeno izdavanje”, dodaje Vojinović.

Jovan Mišković bio je i član Srpskog učenog društva, redovnog člana Akademije, a 1900. je izabran i za predsednika Srpske kraljevske akademije, kao njen sedmi po redu izabranik.

Generalove dnevničke zapise od 1865. do 1907. godine čiji je izdavač Istorijski arhiv u Negotinu, priredio je Aleksandar Savić. Urednik izdanja je Nenad Vojinović, a recenzent profesor dr Suzana Rajić, šef katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

“Reč je o prvorazrednom istorijskom izvoru, a koji se odnosi na kulturnu, društvenu, vojnu i političku istoriju Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Imajući u vidu mnogobrojne vojne i državničke aktivnosti, te značajnu društvenu i naučnu angažovanost generala Miškovića, nema sumnje da njegovi dnevnički zapisi koje je vodio više decenija predstavljaju kulturno dobro izuzetne važnosti”, navodi između ostalog u svojoj recenziji prof. dr Suzana Rajić.