Naslovna Kultura Publikovani „Dnevnički zapisi generala Jovana Miškovića“ u izdanju negotinskog Arhiva

Publikovani „Dnevnički zapisi generala Jovana Miškovića“ u izdanju negotinskog Arhiva

347
3

Istorijski arhiv Negotin publikovao je “Dnevničke zapise generala Jovana Miškovića (1865-1907)”, u tri toma i na skoro 2.000 stranica.

Jedan od najznačajnijih srpskih oficira koji su “svojim delovanjem u vremenu u kome su živeli ostavili neizbrisiv trag”, pored srpskih vojvoda Radomir Putnika, Živojina Mišića, Petra Bojovića i Stepe Stepanovića, svakako su i akademici i generali Živko Pavlović, Stevan Bošković i najsvestraniji, a po Jovanu Cvijiću i jedan od najobrazovanijih, Negotinac Jovan Mišković, general srpske vojske i predsednik Srpske kraljevske akademije.

Mišković, rođen u Negotinu 1844. godine, obavljao je kao oficir sve komandne i druge dužnosti u vojsci. U srpsko-turskim ratovima bio je komandant  Čačanske, Užičke brigade, komandant Knjaževačke vojske, načelnik Štaba Timočke vojske, načelnik Operativnog odeljenja Vrhovne Komande, komandant Drinske divizije, načelnik Glavnog generalštaba.

Ministar vojni bio je dva puta i tada je reformisao srpsku vojsku, Glavni generalštab, Vojno ministarstvo i Vojnu akademiju, čime je postavio temelje moderne srpske vojske.

“Dnevnici našeg istaknutog Negotinca, generala među akademicima i akademika među generalima, Jovana Miškovića, sadrže preko 6.000 rukom ispisanih listova, i kao takvi, kvalitativno i kvanitativno predstavljaju pravu riznicu kojom treba da se ponosi svaka nacija, a ponajviše naš Negotin. Ovom prilikom Arhiv u Negotinu, nakon tri godine stručnog priređivanja, izdaje ove rukopise u tri toma na gotovo 2.000 stranica, i kulturno dobro od izuzetnog značaja, koje je dugo vremena bilo u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao primaran istorijski izvor dokumenata od neprocenjive vrednosti, iznosi pred stručnu i širu čitalačku javnost”, kaže urednik ovog izdanja, Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Pored vojne karijere, Jovan Mišković, bio je i plodan stvaralac i autor brojnih dela iz vojne geografije, taktike, vojne istorije i drugih naučnih oblasti, među kojima su najznačajnija: „Putovanje po Srbiji“, „Hidrografija nezavisne kneževine Srbije“, „Rat Srbije sa Turskom 1877/78.“, „Kosovska bitka“.

“Imamo čast i dužnost da, pre svega izrazimo zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije što je prepoznalo potrebu za objavljivanjem ovih dokumenta i finansijski podržalo ovaj projekat. Ovom prilikom se zahvaljujemo i Arhivu SANU, na podršci u realizaciji ovog projekta, koji nam je učinio dostupnim ovu arhivsku građu, u originalnom rukopisu i delom u prekucanom tekstu, te time omogućio Istorijskom arhivu u Negotinu njeno korišćenje i na stručan i adekvatan način njeno izdavanje”, dodaje Vojinović.

Jovan Mišković bio je i član Srpskog učenog društva, redovnog člana Akademije, a 1900. je izabran i za predsednika Srpske kraljevske akademije, kao njen sedmi po redu izabranik.

Generalove dnevničke zapise od 1865. do 1907. godine čiji je izdavač Istorijski arhiv u Negotinu, priredio je Aleksandar Savić. Urednik izdanja je Nenad Vojinović, a recenzent profesor dr Suzana Rajić, šef katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

“Reč je o prvorazrednom istorijskom izvoru, a koji se odnosi na kulturnu, društvenu, vojnu i političku istoriju Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Imajući u vidu mnogobrojne vojne i državničke aktivnosti, te značajnu društvenu i naučnu angažovanost generala Miškovića, nema sumnje da njegovi dnevnički zapisi koje je vodio više decenija predstavljaju kulturno dobro izuzetne važnosti”, navodi između ostalog u svojoj recenziji prof. dr Suzana Rajić.

3 KOMENTARA

  1. 😀Kapitalno istorijsko delo od najveceg nacionalnog znacaja… stvoreno u Negotinu. Tacka.😀 Eto , znaci ne mora bas sve tog NIVOA I ZNACAJA da se dogodi u Beogradu …Jer Beograd jeste glavni grad i prestonica Srbije …ali NIJE Srbija. I to su uradili Negotinci ..pravi ljudi koji znaju I STA I KAKO se stvari rade….. A ne neki Marsovci. Takodje ,to je i podsecanje svima nama kakve su licnosti radjali i Negotin i cela Timocka krajina..od generala Jovana Miskovica, Stevana Mokranjca,Hajduk Veljka i njegovih becara,kapetana Mise Anastasijevica, Nikole Pasica,Djordja Gencica, Milenka Stojkovica,KStarine Novaka,generala Nikole Colovica, Djordja Stanojevica,vitezova Timocke divizije…😀 Doduse …i zadnjih par decenija nije falilo …Bosko Bole Nicic ,Blagoja Sosa Spaskovski , Sasa Mirkovic … Vrh. 😀
    A i …umalo da zaboravim.. onaj hodajuci i zivi dokaz da nije dovoljno da budete Timocanin ,Zajecarac, bradonja i predsednik Vlade Srbije…da bi ste bili Nikola Pasic….
    😂😂😂 Kako se ono bese zvase….i taj istorijski lik….uvek zaboravim… ???😂😂😂😂 I dubok naklon sa postovanjem za ove PRAVE Negotince, Krajince i Timocane ,stvaraoce ovog kapitalnog dela nase nacionalne istorije i kulture…Uz pozdrav iz 🚞…..sa ,,KORIDORA ZIVOTA,, CELOG ovog potpuno demografski ,ekonomski ,socijalno URUSENOG I IZDISUCEG POGRANICNOG regiona Srbije. Koga desettine i desetine hiljada gradjana CELOG ovog regiona Srbije, od Pozarevca do Negotina ,Kladovs,Zajecara i Knjazevca vec par godina, iz nekog razloga , zovu i strogo CENZURISANI I ,,ZABRANJENI KORIDOR,,…😀 I samo bez brige i opusteno … Jer , i to je tacno, sve vlasti ,funkcije, partije ,izbori …su vazne … …ali PROLAZNE. A TRANSEVROPSKI (Atlanski okean -Crno more) geostrateski saobracajni koridori su ..VECNI. 😀 A , tacno je i da je STRAH zarazan….Ali je i odlucnost zarazna…Zar ne…? 😀……

  2. @negotinac

    Knjige su stampane u vrlo malom broju primeraka. Zbog aktuelne situacije nema promocije a u slobodnoj prodaji ih jos nema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.