Naslovna Kultura Publikovana peta knjiga iz poznatog serijala “Negotin i Krajina”

Publikovana peta knjiga iz poznatog serijala “Negotin i Krajina”

514
0

Peta knjiga serijala “Negotin i Krajina” posvećena je periodu od 1944. do 1965. godine, a njen autor je Božidar Blagojević, istoričar i dugogodišnji direktor Istorijskog arhiva.

Sa opusom od čak 30 knjiga, od kojih 15 autorskih, sedam koautorskih, a osam priređenih zbornika istorijske građe i preko 40 naučnih i stručnih radova, negotinski istoričar Božidar Blagojević, spada u red najboljih poznavaoca istorijskih prilika ovog dela istočne Srbije.

Nova, peta knjiga serijala, čija je prva knjiga ugledala svetlost dana dalekih sedamdesetih 20. veka, obrađuje period posle Drugog svetskog rata, pa sve do 1965. godine.

“Dugo sam razmišljao da li da se latim tog posla koji je veoma složen i nije nimalo lak, ali sam na kraju ubedio sebe da ja to mogu da uradim, s obzirom da sam ja naslednik te arhivske građe, socijalističke,  i da kao dobar potomak to uradim i ostavim kao trajnu vrednost za buduće generacije. Nastojao sam da ovaj period prikažem faktografski i iz svih uglova, ali sa posebnim osvrtom na privredni i ekonomski razvoj u Negotinu i selima Krajine, koji su konstantno bili u usponu i koji su stvarali uslove za unapređenje i razvoj institucija iz oblasti društvenog rada. Nadam se da će to i čitaoci uvideti”, kaže autor knjige Božidar Blagojević.

Peta knjiga iz serijala “Negotin i Krajina” koju, kao i četvrtu potpisuje Božidar Blagojević promovisana je u sali Negotinske gimnazije, u kojoj je autor započeo svoju profesionalnu karijeru, najpre kao profesor istorije, a potom i u Muzeju Krajine i u Istorijskom arhivu.

Pored Blagojevića o ovom izdanju na promociji u Negotinskoj gimnaziji govorio je i direktor Istorijskog arhiva, Nenad Vojinović.

„Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je prepoznalo važnost ovog projekta koje je finansiralo izdavanje i štampanje ove monografije. Knjiga je štampana u tiražu od 1.000 primeraka i izdavački je projekat našeg Arhiva“, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Kako ističe i recenzent ovog izdanja, akademik Ljubodrag Dimić, ovo je i štivo koje, između ostalog, svedoči i o ljudima koji su kreirali i ispisivali istoriju Negotina i Negotinske krajine u prvim decenijama posle Drugog svetskog rata.