Naslovna Kultura Publikovana knjiga „Prahovo – od rimskog doba do danas“ Velimira Trailovića

Publikovana knjiga „Prahovo – od rimskog doba do danas“ Velimira Trailovića

635
0

U izdanju negotinskih ustanova kultura, Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, Muzeja Krajine i Istorijskog arhiva publikovana je knjiga „Prahovo-od rimskog doba do danas“ Velimira Trailovića.

Velimir Miki Trailović, autor knjige i Vlasta Mladenović, urednik; Foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Knjiga „Prahovo – od rimskog doba do danas“ plod je tridesetogodišnjeg rada koji je Velimir Miki Trailović, nekadašnji direktor Zemljoradničke zadruge u Prahovu, istaknuti društveni, kulturni i sportski radnik, sproveo kroz istraživanja na terenu i proučavanjem brojne dostupne literature.

Knjiga na 520 stranica donosi činjenice i informacije o burnoj istoriji ovog krajinskog sela od rimskog doba do današnjih dana. Ovo štivo će, veruju izdavači, biti od koristi svim “budućim istraživačima, istoričarima, sociolozima i drugim stručnim ljudima”.

„Drugi svetski rat je zanimljiv jer on u Prahovu za razliku od svih naselja u svetu nije završen. Znate tu činjenicu da je potopljeno preko 150 brodova, očekuje se da do 2023. počne njihovo izvlačenje. Uspeo sam da pronađem tačno sve brodove, poimenice koji su u vodi i koji su izvučeni“, istakao je, između ostalog autor knjige, koji u ovom delu donosi i niz zanimljivih istorijskih činjenica, mnogima nepoznatih.

Sa željom da sazna što više o Prahovu, selu u koje se doselio u desetoj godini svog života, autor je istraživao i od samih meštana, ali i posredstvom ustanova kulture i zaštite koji su i izdavači ove knjige i interneta.

“Sprovedeno je terensko istraživanje, korišćena je literatura i konsultacije sa stručnjacima. Zabeležena je materijalna, socijalna i duhovna kultura. Korišćen je uporedni metod, kako je bilo nekada, promene koje su uticale na narodnu kulturu i šta se zadržalo od nje do danas. Ovo dragoceno istraživanje svakako je doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine, kao i kulturnog nasleđa ovog dela istočne Srbije”, navela je u knjizi recenzent, etnolog-antropolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine.

Knjiga je promovisana u okviru Dana Biblioteke 14. januara u promotivnoj sali dečjeg odeljenja, a o njoj su govorili autor Velimir Miki Trailović i Vlasta Mladenović, urednik izdavačke delatnosti Narodne biblioteke “Dositej Novaković”. Štampanje ovog dela pomogla je kompanija “Eliksir” Prahovo.