Naslovna Kultura Publikovana knjiga “Braćevac moje selo”

Publikovana knjiga “Braćevac moje selo”

930
0

Udruženje građana “Istok” publikovalo je knjigu “Braćevac moje selo”, koju potpisuje autorski tim: Verica Zdravković, Andrijana Strgulc i Dragoslava Đokić.

Selo Braćevac koje se pominje u brojnim spisima Vidinskog sandžaka, ali i u drugim izvorima, počev od 15. veka, zahvaljujući Verici Zdravković, Andrijani Strgulc i Dragoslavi Đokić, knjigom “Braćevac moje selo”, koju je nedavno publikovalo Udruženje građana “Istok”, večni spomen.

Ova knjiga, ističu autorke, nastala je zahvaljujući meštanima koji su autorkama pružali dragocene podatke o mnogim aspektima života, praznicima, običajima, znamenitim ličnostima ovog kraja, ali i onima koji o zavičaju snevaju širom sveta.

“Cilj projekta je da se našim ljudima u dijaspori osveže ili predstave mnogi njima nepoznati seoski običaji povodom slava, svetkovina, svadbi, rađanja i čuvanja dece, sahrana. Predstavljeni su i pojedini tekstovi iz Letopisa “Skazanie popa Stanoja Stojanovića iz sela Braćevca“ od 1838. do 1904. godine, anegdote, bajalice, pojedini recepti tradicionalnih jela i pića, predstavljeni bunari, česme i izvori u samom selu. Poseban deo knjige predstavlja spisak intelektualaca koji potiču iz našeg sela što predstavlja izuzetan ponos, kako onih koji su ostali da žive i rade u samom selu, takođe i Braćevčana koji žive u gradovima Srbije, ali i širom sveta. Ovi drugi su, takođe, našli mesto u knjizi”, ističe Dragoslava Đokić, jedna od autorki ovog izdanja.

Knjiga je, uz sve preventivne mere vezane za suzbijanje virusa korona, predstavljena meštanima.

Plan je da autorke ovo izdanje, koje će krasiti zavičajne fondove biblioteka u Zaječaru i Negotinu, ali i brojne kućne i biblioteke srpskih klubova u inostranstvu, predstave i u susednoj Bugarskoj, u Novom Selu, koje je pobratimljeno sa Braćevcom.

“Svako selo živi dok živi i sećanje na njega, na meštane i ljude koji su obeležili jedan deo njegove istorije, dok ima onih koji pamte šta se sve u selu dešavalo, pa će tako i Braćevac, nadamo se, biti upamćen i po ovoj knjizi. Mi na tome, svakako, nećemo stati. Svojevremeno smo radili i kuvar ovdašnjih jela, karakterističnih za selo. Prikupljamo stalno građu, sve ono što je vezano ne samo za prošlost, već i za sadašnjost sela”, ističe Dragoslava Đokić.

Knjiga “Braćevac moje selo” nastala je u okviru projekta “Braćevac – dijaspori” Udruženja “Istok”, koji je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova, Кancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.