Naslovna Kultura Publikovana jubilarna 80. „Buktinja“

Publikovana jubilarna 80. „Buktinja“

294
0

Na 280 stranica časopis za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“, koji uređuje i izdaje Krajinski književni klub iz Negotina nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti.

Iz štampe je izašao novi, jesenji broj „Buktinje“, jubilaran 80. koji priprema redakcija u sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Miloš Zlatković, Vedran Mladenović, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem.

Jubilarna „Buktinja“ donosi na koricama dve slike Radislava Raše Trkulje (1938-2016), dela „Jede ribu“ i „Čuvar polja“, dok je unutrašnjost dekorisana fotografijama grafita u naselju Borska kolonija (Borska ili Bronx) u Negotinu.

„U rubrici  pod nazivom „Raskovnik“, koja je predviđena za savremenu srpsku i književnost nama razumljivih jezika, nalaze se sledeći autori: Stevan Bradić, Saša Branković, Ljiljana Pavlović Ćirić, Sunčica Radulović Torbica, Dubravka Matović, Zorica Krističević, Mila Drakulić, Vojo Šindolić, Goran Živković, Nina Živančević i Mirjana Luković“, kaže urednik „Buktinje“, Saša Skalušević.

„Zublja“ je rubrika savremene proze i nju ispisuju: Žarko Radaković, Ana Nikvul, Vladislav  Rupić, Đurđina Pejin Sadžakov, Sanda Ristić Stojanović, Jelena Cvetković, Lazar Veljković, Branka Selaković, Predrag Marković, Marijana Čanak, Željka Gavrilović, Ivan Novčić, Selvedin Avdić, Radmila Vojinović  i Miloš K. Ilić.

„Prevodi se nalaze u poglavlju „Sveti dim“, i tu možemo čitati izbor iz poezije Borisa Gamaleje, klasika sa Reiniona u prevodu sa francuskog Borisa Lazića, izbor iz poezije bugarskog savremenika, Petra Čuhova u prevodu vrednog Srđana Sekulića, tu je i izbor iz američke poezije u prevodu Voje Šindolića i odlomak prevoda dada-romana Fransisa Pikabija, naslova „Isus Hrist čudak“ u prevodu, neumoljivog  Dušana Stojkovića. Svoje eseje, kritike o drugim knjigama u odeljku  pod nazivom „Sublimacija“ pišu  Pavle Zeljić, Ognjen Petrović, Miomir Milinković, tu je i jedan esej o ukrajinskoj poeziji iz 2013. godine našeg profesora Miodraga Sibinovića (1937-2020),  kao i esej Milice S. Milošević o Gundulićevim  ženama- ratnicama“, dodaje Skalušević.

Nova, 80. „Buktinja“  u poglavlju  „Crni vrh“ donosi zanimljiv esej profesora Marka S. Vasića o „Teofanijama“ u delima „Silmarilion“ i „Gospodar prstenova“ Džona Ronalda Ruela Tolkina.

„I ovaj broj se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, a takođe i ovaj 80/2022. broj časopisa za književnost i umetnost „Buktinja, može se prelistati na platformi Issuu. Ukoliko želite da sarađujete sa nama, kontaktirajte nas putem imejla: [email protected], telefonom na +381(63) 8054054ili putem društvenih mreža“, podseća Saša Skalušević.