Naslovna Kultura Publikovan novi dvobroj negotinske „Buktinje“

Publikovan novi dvobroj negotinske „Buktinje“

796
0

Krajinski književni klub publikovao je nedavno dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“.

Naslovna strana „Buktinje“ 68-69/2021; Foto: Predrag Trokicić

Novi dvobroj 68-69/2021 na gotovo 270 strana donosi izbor iz srpske ali i regionalne književne produkcije. „Buktinja“ donosi brojne zanimljive priloge pa tako i poeziju Jadranke Milenković, Ivana Novčića, Anđele Milinković, Dragana Markovića, Željke Aleksić, Nataše Kerkez, Branislava Dimitrijevića, Kristine Slunjski, Anđelka Zablaćanskog, kao i osvrt na delo nedavno preminulog pesnika Milutina Petrovića.

Prozu predstavljaju: Gavra Vlaškalin, Zoran Žmirić, Andrej Nikolaidis, Mileta  Prodanović, Tamara Kovačević, Miodrag Majić, Maja Belegišanin, Muharem Bazdulj, Miljan Milanović, Mihal Ramač, Predrag Ličina i Stefan Bošković.

„Ono što je novitet, a gotovo u svakom broju imamo neko književno iznenađenje, svakako je rubrika „In Igni“, posvećena savremenom srpskom romanu. Ovaj put je predstavljen Savo Stijepović sa svojim izvanrednim  romanom „Prekrasne ruševine“ u izdanju Derete iz Beograda, koji je uzgred budi rečeno, bio u užem kružoku za NIN-ovu nagradu a čiji odlomak u ovoj rubrici prate dva teksta, Nemanje Veljovića Subrose i profesora Slobodana Nikolića. Naravno, tu su i prevodi i naša saradnja sa Slovenačkom kulturnom zajednicom „Mura“ se i u ovom dvobroju nastavlja, tako imamo jedan temat o veoma značajnom jugoslovenskom i  slovenačkom književniku Vitomilu Zupanu, koji osim prevoda, odlomka romana „Levitan“ upotpunjuje i jedan esej Miljenka Jergovića o Vitomilu Zupanu i njegovom delu“, kaže urednik „Buktinje“, Saša Skalušević.

Korice novog dvobroja kultnog negotinskog časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“ krase fotografije „Krajina vina“ Predraga Buce Trokicića, a u časopisu, koji neguje umetničke tekovine SFR Jugoslavije, fotografije Kristine Slunjske iz Varaždina.

„Esejistika je posvećana filosofu, misliocu, kritičaru, jednom od najznačajnijih  intelektualaca XX veka na polju, filosofije, istorije, kulture, socijologije i obrazovanja,  Mišelu Fukou, koji čine dva obimnija teksta filosofa Sande Ristić Stojanović i Dušana Stankovića. Također tu su eseji  Ljiljane Gajović, veoma značajan esej Dušana Stojkovića o „Signalizmu“,  kao i eseji Ljiljane Lukić i Ranka Pavlovića. Nismo mogli da ne prenesemo tekst Marjana Čakrevića iz časopisa „Vreme“ o Peteru Handkeu. „Crni Vrh“ je rubrika koja se bavi  savremenom kulturom u otklonu, tako su se našla dva teksta, prvi Radmila Kračunovića: „Power in darkness“, priča o neobičnom i prilično buntovničkom bendu-grupi Tom Robinson Band i tekst Marka Paovice o izabranim delima Zorana Bognara“, dodaje Skalušević.

Redakcija „Buktinje“ u sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković i Vedran Mladenović, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem, uveliko priprema i 70. broj časopisa.

Dvobroj 68-69/2021 dostupan je na platformi Issuu. Redakciji se možete obratiti na imejl: [email protected], telefonom na +381 63 805 4054, kao i na društvenim mrežama: na fejsbuk stranici Krajinskog književnog kluba, ili na tviteru.