Naslovna Kultura Publikovan novi dvobroj časopisa „Buktinja“

Publikovan novi dvobroj časopisa „Buktinja“

508
0

Krajinski književni klub publikovao je novi dvobroj „Buktinje“ za 2020. godinu.

Novo izdanje poznatog negotinskog časopisa za književnost, umetnost i kulturu, broj 64-65. na 290 strana donosi niz zanimljivih priloga. I kao što to obično čini i ovaj dvobroj već na prvi pogled budi emociju, prvenstveno zbog korica koje, u skladu sa vremenom, nose poruku i bude znatiželju.

“Opredelili smo se za zanimljivu koricu, kao svedočanstvo jednog vremena, jedne čudne i turbulentne godine, u kojoj nas je snašla neka nova pandemija, godina u kojoj smo imali dane gde je sve stalo pa i kultura. To je takođe i godina, od koje počinju da važe neka nova pravila, običaji i navike. Otuda i Mokranjac na korici sa sad već, nažalost, neizbežnom zaštitnom maskom”, kaže Saša Skalušević, glavni i odgovorni urednik “Buktinje”.

I u ovom dvobroju časopis za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“ donosi redovne rubrike. Pred čitaocima je poezija naših Krajinaca, Živka Nikolića i Isidora Igića, ali i novih autora: Milice Špadijer, Sande Ristić Stojanović, Gordane Simeunović, Ognjena Petrovića…

“Sećamo se poezije Raše Livade iz knjige „Karantin“. Tu su gosti iz Hrvatske, Andrijana Kos Lajtman, BIH Semezdin Mehmedinović, Darko Cvijetić, sa svojim novim romanom i Boris Kastel iz Crne Gore. Donosimo i poseban ciklus u časopisu “Pod krunom”, gde je proza Jovice Aćina, Gorana Skorbonje i našeg Marka Kostića, koja se direktno odnosi na virus korona i stanje u kome se ceo svet našao”, dodaje Skalušević.

Književni portret “Buktinje” posvećen je dr Miodragu Sibinoviću. U ovoj rubrici “Buktinja” publikuje njegove pesme “Režnjevi vremena” koja nažalost nije ugledala svetlost dana kao štampana knjiga. Tu je i pogovor njegovoj poeziji iz pera pokojnog dr Ljubiše Rajkovića Koželjca, kao i predavanje koje je dr Sibinović održao pre desetak godina u Mokranjčevoj rodnoj kući.

“Tu si i eseji Aleksandra B. Lakovića, Saše Ćirića, Milice Milenković, Ivana Ristića i jedan odličan tekst o knjigama prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade Petera Handkea. Naravno, još mnogo toga, očekuje čitaoce u ovom i dvobroju koji se upravo krčka u našoj književnoj kuhinji”, podseća Saša Skalušević, urednik “Buktinje”.

Ovaj najdugovečniji negotinski časopisa dostupan je na platformi Issuu, na profilu Krajinskog književnog kluba kojem možete pristupiti klikom na OVOM linku. Tu možete čitati, ovaj ali i prethodne brojeve “Buktinje”.