Naslovna Kultura Publikovan novi dvobroj „Buktinje“: Biti lokalan a cenjen svuda

Publikovan novi dvobroj „Buktinje“: Biti lokalan a cenjen svuda

225
0

Krajinski književni klub iz Negotina publikovao je novi dvobroj Časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“, broj 76-77.

Na skoro 270 strana novi dvobroj „Buktinje“ opravdava moto redakcije, Odinov stih „Biti lokalan a cenjen svuda“ i nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti.

„U ovom broju, našli su se sledeći autori u stalnoj rubrici „Raskovnik“, koja se bavi savremenom poezijom: Nadežda Purić Jovanović,Viktor Radun Teon, Vera Jelovac, Dejan Bogojević, Miloš Mihailović, Una Radović i Branislav Solomun. Takođe tu je i rubrika „Memento“, u kojoj se nalazi omaž nedavno preminulom pesniku Stevanu Tontiću u vidu njegove izabrane poezije. Savremenu prozu u stalnom odeljku „Zublja“ predstavljaju pripovedači: Miloje  Dimiresković Negotinski, Tomislav Đokić, Zoran Herceg, Saša Miljković, Predrag Živanović, Tajana  Poterjahin, Zoran Krstić, Danijela Repman, Nenad  Mitrović, Lena Rut Stefanović i Mihajlo Pantić“, kaže Saša Skalušević, urednik „Buktinje“.

Tradicionalna rubrika „Sveti dim“ posvećena prevodima donosi priloge lak sedam autora. Tu su skandinavski autori Hans Berli, Jahija Hasan i Laš Miting, ali i dela prevedena sa slovenačkog, vijetnamskog i engleskog, odnosno ruskog jezika, za šta su zaslužni prevodioci: Marko Vuković, Predrag Crnković, Valentina Novković i Predrag Glišić.

„Svoje eseje o drugima u „Sublimacijama“ ispisuju: Jelena Nedeljković, Valentina Novković, Muharem Bazdulj i Dorijan Nuaj. Deo „Terroire“ (Teroar) je  svojim većim sadržajem posvećen pomenutom slikaru i ikonopiscu Mijalku Đunisijeviću, u vidu dva teksta autora, Vladimira Kolarića i Jevđenija Julijana Dimitrijevića o njegovom delu, ali se tu nalazi i izuzetno zanimljiv tekst, esej, koji prate i fotografije i likovni radovi Uroša Krčadinca-digitalnog umetnika, programera i edukatora, koji je imao brojne izložbe kod nas i u inostranstvu“, dodaje Skalušević.

Za ilustraciju naslovne strane zadužen Predrag Buca Trokicić, dok se  unutar samog časopisa mogu videti fotografije ikona Mijalka Đunisijevića iz Čačka. I ovaj dvobroj štampan je uz finansijsku podršku opštine Negotin.

„Buktinja“ je objavljena i na platformi Issuu i možete je čitati OVDE.