Naslovna Kultura Publikovan novi broj “Buktinje”

Publikovan novi broj “Buktinje”

632
0

Časopis za književnost, umetnost i kulturu “Buktinja”, koji uređuje i objavljuje Krajinski književni klub iz Negotina, zajedno sa svojim uredništvom nastavlja i dalje u 2023. godini svoju kulturnu, odnosno književnu misiju i viziju, savremenog ponajpre književnog stvaralaštva u nas, ali i u regionu srodnih jezika u novom dvobroju (83-84/2023). 

Novi dvobroj “Buktinje” delom je posvećen nedavno preminulom književniku, pesniku, članu Srpskog PEN-kluba, prevodiocu, kakav je zaista bio jer je spajao najmanje dve kulture, rumunsku i srpsku, akademiku Adamu Puslojiću (11. mart 1943 – 31. decembar 2022), koji je svojim rođenjem, a naročito svojim delom, bivao vezan svih ovih decenija za Timočku, odnosno Negotinsku krajinu.  

Delo Adama Puslojića je još uvek nemerljivo i kolosalno i ovo je tek jedan skromni pokušaj da mu se odužimo i osvetlimo to njegovo delo na tragu nekih novih čitanja! Na koricama kao i unutar časopisa se nalaze fotografije iz lične arhive Adama Puslojića. 

Moje je srce danas veliko kao Krajina negotinska, kojoj se vraćam i iz koje, ma gde bio, nikad i ne odlazim, govorio je Adam Puslojić.

O samom Adamu, našem timočkom Homeru, kako ga je nazvao još jedan nedavno počivširođeni Negotinac, takođe, timočki Homer Tomislav Mijović (1932 – 2022), u delu pod nazivom “Bog je u toku” pišu: Vlasta Mladenović, Višeslav Živanović, Radomir Andrić, Boris Lazić, Florijan Silišteanu, Miodrag Zlatković, Aca Kožokić, Rade Šupić, tu su takođe i izabrane, poslednje pesme koje je naš dragi Adam napisao. 

Rubrika “Raskovnik”, koja se bavi savremenom poezijom, donosi poeziju sledećih autora: Sekule Šarića, Radojke Nikić Milinović, Darka Cvijetića, Branislava Dimitrijevića, Borisa Kvaternika, Mensura Ćatića, Nebojše Lapčevića, Zorice Baburski, Luke Neškovića i Branislava Solomuna. 

“Zublja”, deo posvećen prozi koju u ovom dvobroju ispisuju: Dimitrije Bukvić, Eva Ristić, Miroslav Todorović, Dejan Mak, Miodrag Kojadinović, Stevan D. Jovanović…

Jedan od kurioziteta su svakako i prevodi. U rubrici “Sveti dim” s danskog jezika Predrag Crnković prevodi prozu Jens-Martina Eriksena, jednu njegovu novelu, dok s makedonskog iliti severno-makedonskog, kako je već to definisano, Marica Grozdanović Milošević prevodi prozu Liljane Pandeve. 

“Sublimacija”, esejistički deo, donosi tekstove Dragana Markovića o pesničkoj knjizi Marije Kovačević “Suplementi“, Slađane Milenković o zbirci pesama Srđana Maleševića, Sande Ristić Stojanović o “Budućnosti umetnosti”, Viktora Raduna o pokretu “Metafora”, dok neumoljivi Marko Vasić, ispisuje poduži esej o „Danteovim iskrama u Tolkonovom legendarijumu“ . 

Za sam kraj, tu je prenet tekst Gorana Gocića o Živojinu Pavloviću iz knjige: Živojin Pavlović: “Kino-poeta velikog crnila”. 

“Buktinja” će nam ovim dvobrojem omogućiti da zavirimo u najbolje, ako ne i najbolji um naše Negotinske krajine i time ovekovečimo jedan zlatan period stvaralaštva sa jugoistoka Srbije.  

“Ovaj dvobroj, takođe se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin, što je pomenuto kao i u ostalim brojevima, na početku u impresumu samog časopisa, kojima zaista ovim putem zahvaljujemo, imajući u vidu da je Adam Puslojić bio i nosilac zvanja „Počasni građanin Negotina” 2013. godine, kao i dr Mariji Puslojić, kći Adamovoj na podršci oko pripreme ovog broja časopisa. Takođe i ovaj dvobroj Časopisa za književnost i umetnost “Buktinja”, može se naći i čitati na sajtu Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ Negotin u delu “Digitalna bilioteka”, gde se nalazi digitalizovani svi brojevi časopisa “Buktinja” za čitanje i sa kojom nastavljamo na obostrano zadovoljstvo, uspešnu saradnju”, kaže Saša Skalušević, urednik “Buktinje”.